Přezrál vám banán a vy už na něj nemáte chuť? Nebo vám najednou dozrálo víc banánů a nestíháte je sníst? Naprosto vás chápu, mně se to stává docela často. A právě proto jsem postupem let vyladila hned několik různých receptů, kde se nechají zralé banány využít. V tomto příspěvku najdete hned 18 různých receptů, kde můžete zralé banány využít. Věřím, že si zde vybere opravdu každý.
Banán může mimo jiné posloužit jako alternativa vajec pro sladké dezerty. Pro tyto účely se hodí například pro přípravu palačinek nebo lívanců i dalších těst. Jedním rozmačkaným banánem nahradíte v těstě dvě vejce. Další praktické tipy, jak na přípravu sladkých jídel bez alergenů, naleznete v samostatném článku zde na blogu.
A jaké jsou vaše oblíbené recepty ze zralých banánů? Sdílejte je v komentářích dole pod článkem.
Pečená ovesná kaše
Jakmile se mi doma objeví zralý banán, mou první volbou je obvykle pečená ovesná kaše. Jedná se o zajímavou alternativu klasické ovesné kaše, kterou si můžete připravit na mnoho různých variant podle vlastní chuti a nálady. Pečená ovesná kaše vás po ránu zahřeje a ještě vás zasytí na celé dopoledne.
Banánový perník s čokoládovou polevou
Banánový perník je úžasná varianta klasického dezertu, která spojuje dvě oblíbené chutě – tradiční kořeněný perník a sladké, jemné banány. Kombinace perníkového koření, jako je skořice, zázvor a hřebíček, s banánovou sladkostí vytváří neopakovatelnou chuť, kterou si jistě zamilujete. Banány přidávají těstu nejen příjemnou vůni a sladkou chuť, ale také vlhkost, díky které je perník krásně měkký a vláčný.
Lívance z ovesných vloček
Tyto lívance z ovesných vloček jsou jednoduché, chutné, plné živin a ze surovin, které má většina z nás běžně doma. S těstem se dobře pracuje a lívance bez problému drží pohromadě. Podávejte je například s vaší oblíbenou marmeládou, ořechovým máslem nebo čímkoli, s čím máte lívance rádi.
Banánovo-borůvkové muffiny
Trápí vás potravinové alergie či intolerance? Nacházíte se v eliminační dietě, v rámci které musíte vynechat některé alergeny? Nebo jen chcete v rámci zdravého životního stylu omezit příjem alergenních potravin a vyzkoušet něco nového? Vyzkoušejte třeba tyto banánovo-borůvkové muffiny. Recept na ně společně s desítkami dalších skvělých receptů najdete v e-kuchařce s názvem Dezerty bez alergenů.
Banánovo-cuketový chlebíček
Jeden z mých nejoblíbenějších banánových receptů je v kombinaci s cuketou v podobě tohoto banánovo-cuketového chlebíčku. Chlebíček doporučuji podávat s bílým řeckým jogurtem, skyr nebo tvarohem. Přidat můžete také vaše oblíbené čerstvé nebo mražené bobulovité ovoce, případně chlebíček namazat marmeládou či ořechovým máslem.
Horká čokoláda
V zimních dnech, kdy venku mrzne a při troše štěstí je vidět i padající sníh, je ideální zahřát se nějakým teplým nápojem. Kromě kávy či čaje je výbornou variantou také horká čokoláda, která je díky přidání banánu sladká a krásně hustá.
Nejlepší ovesná kaše přes noc
Zralý banán můžete rozmačkat nebo nakrájet také do ovesné kaše přes noc (anglicky overnight oats). Ta je ideální volbou pro ty, kteří ráno pospíchají, a skvěle se hodí také jako snídaně či vyvážená svačina do práce nebo na cesty. Ovesnou kaši přes noc si totiž připravíte večer předem a ráno máte připravenou snídani bez práce.
Banánové lívanečky
Ze zralých banánů můžete velmi snadno připravit různé varianty lívanců, a to včetně těch bez alergenů, vhodných pro různé eliminační diety. Jeden takový recept na banánové lívance bez alergenů najdete najdete v e-kuchařce s názvem Dezerty bez alergenů.
Raw čokoládovo-pomerančový dort
Tento luxusní a lahodný nepečený raw čokoládovo-pomerančový dort je čokoládový, sladký, svěží a díky limetce navíc lehce kyselý, což mu dodává zajímavý šmrnc. Věřím, že za tento kousek by se nemusely stydět ani raw cukrárny. Navíc je velmi jednoduchý na přípravu, takže si ho snadno (ne)upečete i doma.
Rychlé jednoduché muffiny
Jeden z top receptů za poslední roky je u nás doma tento na jednoduché rychlé muffiny. Pochutná si na nich snad každý a na přípravu si vystačíte pouze se 3 ingrediencemi: banány, vejci a ovocem dle chuti.
Banánový chlebíček
Hledáte recept na banánový chlebíček zcela bez běžných alergenů, tedy bez lepku, mléka, vajec, ořechů a sóji? Vyzkoušejte tento, který najdete v e-kuchařce s názvem Dezerty bez alergenů.
Avokádový pudink
Patříte mezi ty, kteří stále nemohou přijít na chuť avokádu? Vyzkoušejte pro začátek tento jednoduchý a rychlý pudink, ve kterém avokádo téměř nepoznáte. Je až neuvěřitelné, jak perfektně funguje kombinace avokáda, banánu a kakaa. Pudink si vychutnáte samotný nebo s ovocem či oříšky.
Banánové lívance z rýžové mouky
Banánové lívance z rýžové mouky se skvěle hodí jako sladká snídaně nebo svačina během dne. Podávejte je nejlépe ještě teplé například s rozvařeným ovocem nebo marmeládou. Navrch doporučuji přidat tvaroh, bílý řecký jogurt nebo skyr pro dodání porce bílkovin, díky čemuž vás lívance zasytí na delší dobu. Celé jídlo pak můžete ještě doladit třeba plátky mandlí nebo lžičkou ořechového másla.
Rychlá ovesná kaše
Raději než přeslazené instantní kaše z obchodu si ke snídani připravuji svou vlastní ovesnou kaši, na kterou nedám dopustit. Doma vyrobenou ovesnou kaši můžeme připravit na mnoho různých způsobů podle vlastní chuti a aktuálně dostupných surovin. Skvěle se zde hodí právě zralý banán, který buď rozmačkáte přímo do kaše nebo nakrájíte navrch.
Raw banánový cheesecake
Můj nejoblíbenější domácí raw dort je jednoznačně tento banánový cheesecake. Je velmi jednoduchý na přípravu a opravdu lahodný.
Jahodovo-banánový milkshake
Hledáte rychlé osvěžení v horkých dnech? Vyzkoušejte jednoduchý jahodovo-banánový milkshake. Je za pár minut hotový a velmi snadno ho připravíte také ve verzi bez alergenů. Místo kravského vyzkoušejte některé z dostupných rostlinných mlék a jogurtů, které jsou dnes již běžně k dostání i v supermarketech či prodejnách zdravé výživy.
Banánový chlebíček
Chutný banánový chlebíček bez lepku, bez laktózy, bez cukru a bez vajec. Výborný ke kávě, jako zákusek nebo klidně jako sladká snídaně. Recept patří opět mezi ty, se kterým jsem si opravdu vyhrála a dlouho ladila poměr ingrediencí, takže je vychytaný a měl by vždy dobře fungovat.
Banánovo-cuketové lívance
Máte kromě zralých banánů také cuketu? Připravte si banánovo-cuketové lívance. Banánovo-cuketové lívance si nejlépe vychutnáte čerstvé a ještě teplé. Nebo je nechte vychladnout, skladujte v lednici a můžete si je dopřát další dni. Lívance doporučuji podávat s bílým řeckým jogurtem, skyr nebo tvarohem. Díky tomu dodáte lívancům porci bílkovin a zasytí vás na delší dobu. Přidat můžete také vaše oblíbené čerstvé nebo mražené bobulovité ovoce, případně lívance namazat marmeládou či ořechovým máslem.