Miluju začít den sladkou snídaní. V těchhle letních vedrech se mi ale po ránu nechce přidávat do bytu další teplo při přípravě klasické ovesné kaše, mé oblíbené pečené ovesné kaše nebo různých lívanců. A tak jsem se rozhodla zkusit dát opět šanci ovesné kaši přes noc (anglicky overnight oats).
Ovesnou kaši přes noc jsem zkoušela již víckrát v minulosti, ale na chuť jsem jí nikdy moc nepřišla. Přesto mi to ale nedalo, a tak jsem zkoušela dál a nakonec se mi povedlo vyladit tu naprosto nejlepší ovesnou kaši přes noc, na které si jistě pochutnáte i vy.
Výhodou overnight oats je, že si tuto variantu ovesné kaše můžete, tedy spíš dokonce musíte, připravit večer předem, tudíž máte ráno připravenou snídani bez práce. Ideálně se tak ovesná kaše přes noc hodí i pro ty, kteří ráno pospíchají a nechtějí se zdržovat přípravou snídaně.
Ovesná kaše přes noc je také skvělou volbou pro ty, kteří hledají snídani či vyváženou svačinu do práce. Kaši si jednoduše připravte do uzavíratelné sklenice, ráno jen vezměte a můžete běžet.
Ovesnou kaši doporučuji podávat s bílým řeckým jogurtem, tvarohem nebo skyrem, které ji krásně zjemní a dodají další dávku bílkovin, takže vás kaše zasytí na delší dobu, obzvlášť pokud nemáte v kaši protein. Dále určitě nezapomeňte přidat vaše oblíbené ovoce a hodit se budou i oříšky nebo ořechové máslo.
Máte rádi ke snídani sladkou kaši? Vyzkoušejte také některých z mých dalších oblíbených receptů, mezi které patří
- Klasická ovesná kaše
- Pečená ovesná kaše
- Pohanková krupicová kaše
- Rychlá ovesná kaše bez vaření
- Amarantová kaše
Nejlepší ovesná kaše přes noc
1
5 minut
přes noc
Suroviny
½ hrnku (40-50 g) ovesných vloček
1 odměrka (cca 25-30 g) vašeho oblíbeného proteinu (volitelně)
1 lžíce (10 g) chia semínek
½ hrnku (100-120 ml) mléka nebo rostlinné alternativy
¼ hrnku (60 g) bílého řeckého jogurtu
1 lžíce cukru nebo jiného sladidla (volitelně, pokud nemáte sladký protein)
1 lžička vanilkového extraktu
¼ lžičky skořice
Postup
- Všechny ingredience dejte do misky a promíchejte. Pokud připravujete kaši do sklenice, můžete dát vše rovnou do ní, pokud máte dostatečně velkou sklenici, kde nebude kaše až po okraj.
- Pár minut počkejte a opět promíchejte.
- Poté kaši ideálně přikryjte (např. talířem) nebo zavřete sklenici a dejte přes noc do lednice.
- Ráno můžete kaši rovnou podávat, nebo ji ještě dozdobit dle chuti.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 387 kcal |
Bílkoviny | 40,4 g |
Sacharidy | 34 g |
Tuky | 8,3 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.