Domů » Banánovo-cuketový chlebíček
Banánový chlebíček

Banánovo-cuketový chlebíček

Dozrálo vám doma hned několik banánů najednou? Skvělé! Můžete si připravit banánový chlebíček, banánové muffiny nebo rychlé banánové lívance. Variant těchto receptů je nepřeberné množství. Zkoušejte tedy, který bude nejvíce chutnat vám.

Já tu pro vás mám dnes tento banánovo-cuketový chlebíček. Samotnou mě to nepřestává překvapovat, ale jedná se zatím o můj nejoblíbenější banánový recept. A to jen pečených receptů ze zralých banánů na kontě dobrých deset.

Chlebíček doporučuji podávat s bílým řeckým jogurtem, skyr nebo tvarohem. Přidat můžete také vaše oblíbené čerstvé nebo mražené bobulovité ovoce, případně chlebíček namazat marmeládou či ořechovým máslem (třeba mým oblíbeným GRIZLY Narozeninovým oříškovým krémem).

Banánový chlebíček

Jak na přípravu chlebíčku bez alergenů

Banánový chlebíček si snadno připravíte také ve verzi bez alergenů vhodný pro různé typy eliminačních diet.

Pro verzi bez lepku můžete použít různé bezlepkové směsi, které máte rádi. Mou oblíbenou alternativou je pak mouka ovesná. V obou případech doporučuji vyzkoušet poměr objemu 1:1, tedy 1,5 hrnku vaší oblíbené mouky, což bude znamenat jinou gramáž. Pokud chcete vyzkoušet nějakou bezobilnou variantu, doporučuji zkombinovat ¾ hrnku mouky mandlové (případně mouky z tygřích ořechů) a ¾ hrnku mouky tapiokové.

Místo vajec bude dobře fungovat například oblíbená veganská varianta v podobě 1 lžíce mletých chia nebo lněných semínek rozmíchaných se 2-3 lžícemi vody na 1 slepičí vejce (v tomto receptu budete tedy potřebovat dvojnásobné množství). Dále můžete vyzkoušet tzv. želatinové vejce.

Více informací o možných alternativách různých alergenů při pečení mrkněte na můj článek 7 tipů, jak na přípravu sladkých jídel bez alergenů.

Banánový chlebíček

Banánovo-cuketový chlebíček

Počet porcí

12 plátků

Příprava

10 minut

Vaření

1 hodina

Suroviny

  • 2-3 zralé banány (cca 250 g po oloupání)

  • 1 středně velká cuketa (cca 300 g)

  • 1,5 hrnku (cca 225 g) hladké špaldové mouky (nebo jiné vaší oblíbené)

  • 2 vejce

  • 1 lžíce octa nebo citrónové šťávy

  • 1 lžička jedlé sody

  • 1 lžička skořice

  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  • Začněte tím, že necháte předehřát troubu na 175 °C.
  • V mezičase oloupejte banány, dejte je do misky nebo hlubokého talíře a rozmačkejte vidličkou.
  • Cuketu umyjte a nastrouhejte nahrubo. Poté z ní vyždímejte přebytečnou vodu.
  • Následně všechny ingredience promíchejte dohromady.
  • Hotové těsto dejte do formy na chlebíček. Já používám silikonovou od Tescomy o rozměrech 12×22 cm. Pokud nemáte formu na chlebíček, nevadí, můžete těsto upéct ve formě na muffiny nebo jiné. V tomto případě však zkraťte dobu pečení, neboť těsto bude nižší.
  • Pečte v předehřáté troubě na 175 °C cca 60-70 minut. Hotový chlebíček poznáte podle testu se špejlí, kterou zapíchnete do těsta a měly byste ji vyndat čistou. Pokud se tak nestane, chlebíček vraťte ještě na pár minut do trouby.
  • Upečený banánovo-cuketový chlebíček nechte zcela vychladnout a poté krájejte na plátky.
Banánový chlebíček
Výživové údaje* na 1 plátek
Energie 106 kcal
Bílkoviny 3,9 g
Sacharidy 19 g
Tuky 1,3 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*