Raw čokoládovo-pomerančový dort (raw, vegan, paleo)

Raw čokoládovo-pomerančový dort

Jedním z receptů, který měl v loňském roce největší úspěch na mém Instagramovém profilu, byl raw banánový cheesecake. A tak tu mám pro vás ještě jeden luxusní a lahodný nepečený raw cheesecake. Je velmi jednoduchý na přípravu, takže si ho snadno (ne)upečete i doma.

Kombinace pomeranče a čokolády je další z těch, které perfektně fungují. Stejně jako pomeranč v kombinaci s kokosem, kterou si můžete vyzkoušet například u pomerančovo-kokosového dortu, který jsem zde na blogu nedávno sdílela.

Tento raw čokoládovo-pomerančový dort je čokoládový, sladký, svěží a díky limetce navíc lehce kyselý, což mu dodává zajímavý šmrnc. Věřím, že za tento kousek by se nemusely stydět ani raw cukrárny.

Věděli jste, že

Přes 85 % hmotnosti pomeranče tvoří voda, můžete jím tak doplnit část denního příjmu tekutin. Dále jsou pomeranče také skvělým zdrojem vitaminu C, ve 100 g najdete téměř celou denní doporučenou dávku. Mimo to najdeme v pomeranči vlákninu, kyselinu listovou, antioxidanty a další vitaminy a minerály, například draslík, vápník, hořčík či fosfor.

zdroj
Orange, raw. FoodData Central [online]. 2020 [cit. 2021-02-04]. Dostupné z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102597/nutrients

Počet porcí

16

Příprava

15 minut

Vychladnutí

min. 2 hodiny

Suroviny

  • Korpus
  • 1 hrnek (cca 80 g) strouhaného kokosu

  • 3 lžíce kokosového oleje

  • 3 lžíce raw nepraženého kakaa

  • 1-2 lžíce datlového sirupu

  • špetka skořice

  • Krém
  • 2 pomeranče

  • 1 zralé avokádo

  • 1 zralý banán

  • 1 limetka (volitelně)

  • 1/2 hrnku (cca 60 g) raw nepraženého kakaa

  • 1/2 hrnku (cca 120 g) roztopeného kokosového oleje

Postup

  • Ingredience na korpus smícháme dohromady, abychom vytvořili těsto.
  • Vzniklou hmotou zakryjeme dno dortové formy.
  • Pomeranče, avokádo, banán i limetku oloupeme a poté všechny ingredience na krém rozmixujeme do hladka.
  • Vzniklý krém vylijeme na korpus do dortové formy.
  • Necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout v lednici, ideálně přes noc.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 207 kcal
Bílkoviny 2,2 g
Sacharidy 9,9 g
Tuky 17,3 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

4 Comments

  1. Dobrý den, mohu se prosím zeptat jak velkou máte formu? Děkuji

Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*