Domů » Banánové lívance z rýžové mouky
Banánové lívance z rýžové mouky (bez lepku)

Banánové lívance z rýžové mouky

Máte rádi sladká jídla? Já ano, a to obzvlášť po ránu ke snídani. Vedle obilných kaší patří mezi mé oblíbené sladké snídaně lívance. Jejich velkou výhodou je, že je snadno připravíte téměř z jakýchkoli surovin. Využít můžete například různé druhy ovoce i některé druhy zeleniny a snad jakoukoli mouku, na kterou si vzpomenete nebo máte zrovna k dispozici. V tomto příspěvku si představíme jednoduchý recept na banánové lívance z rýžové mouky.

Příprava lívanců z rýžové mouky je velmi jednoduchá. Začněte tím, že oloupete banán a rozmačkáte ho vidličkou na kaši. Poté už můžete všechny ingredience smíchat dohromady a vytvořit hladké těsto, doporučuji na míchání použít metličku. Jednotlivé lívance poté smažte na sucho v lívanečníku cca 2-3 minuty z každé strany. Během pár minut tak vykouzlíte chutnou zdravou a vydatnou snídani, na které si pochutnáte vy i vaše děti.

Banánové lívance z rýžové mouky se skvěle hodí jako sladká snídaně nebo svačina během dne. Podávejte je nejlépe ještě teplé například s rozvařeným ovocem nebo marmeládou. Navrch doporučuji přidat tvaroh, bílý řecký jogurt nebo skyr pro dodání porce bílkovin, díky čemuž vás lívance zasytí na delší dobu. Celé jídlo pak můžete ještě doladit třeba plátky mandlí nebo lžičkou ořechového másla.

Banánové lívance z rýžové mouky (bez lepku)

Co byste měli vědět o rýžové mouce

Rýžová mouka se vyrábí mletím rýže, je přirozeně bezlepková a velmi dobře stravitelná. Má neutrální chuť i vůni a v kuchyni ji využijete pro přípravu mnoha slaných i sladkých jídel. Jednou z jejích výhod je také nízká cena, kilo rýžové mouky vyjde řádově na desítky korun. Koupit ji dnes můžete i ve vybraných supermarketech nebo například na e-shopu grizly.cz.

Oproti běžně využívané pšeničné mouce, i mnoha dalším moukám, výrazně více saje vodu, tudíž vždy dávejte rýžové mouky menší množství. Za sebe doporučuji pro přípravu sladkých jídel s rýžovou moukou přidat do těsta například mléko nebo jogurt, případně další suroviny, díky kterým bude výsledek vláčný a ne vysušený, což se v případě použití rýžové mouky může snadno stát.

Pokud hledáte osvědčené recepty z rýžové mouky, rozhodně neuděláte chybu s níže uvedenými banánovými lívanci. Dále jsem pro vás vyladila recepty na borůvkové muffiny z rýžové mouky a do budoucna jistě vymyslím i další recepty z rýžové mouky.

Banánové lívance z rýžové mouky (bez lepku)

Chcete vyzkoušet i další skvělé recepty na lívance? Zde je pár mých tipů:

A nyní již pojďme na slibovaný nový recept.

Banánové lívance z rýžové mouky (bez lepku)

Počet porcí

2

Příprava

5 minut

Smažení

10-15 minut

Suroviny

Postup

  • Banán oloupejte a pomocí vidličky rozmačkejte na kaši.
  • Poté všechny ingredience smíchejte dohromady a vytvořte hladké těsto, doporučuji použít metličku. Nelekejte se, že je těsto tekuté a konzistencí připomíná spíše těsto na palačinky, rýžová mouka dost saje vodu a výsledkem jsou opravdu lívance nikoli palačinky.
  • Na rozpáleném lívanečníku poté smažte jednotlivé lívance cca 2-3 minuty z každé strany.
  • Podávejte nejlépe ještě teplé například s rozvařeným ovocem nebo marmeládou. Navrch doporučuji přidat ještě tvaroh, bílý řecký jogurt nebo skyr pro dodání porce bílkovin, díky čemuž vás lívance zasytí na delší dobu.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 277 kcal
Bílkoviny 9,9 g
Sacharidy 44,5 g
Tuky 6,3 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*