Domů » Avokádový pudink
Avokádový pudink (Paleo, Raw, Vegan, GAPS)

Avokádový pudink

Patříte mezi ty, kteří stále nemohou přijít na chuť avokádu? S avokádem je to stejné jako s olivami, musíte se k němu tzv. projíst. Ani já jsem si ho nezamilovala hned na poprvé. Chtělo to nějaký čas a dnes už si na něm opravdu pochutnám. Nejraději ho mám jen tak nebo osolené a pokapané citrónovou šťávou.

Pro začátek vyzkoušejte třeba tento jednoduchý a rychlý pudink, ve kterém avokádo téměř nepoznáte. Je až neuvěřitelné, jak perfektně funguje kombinace avokáda, banánu a kakaa. Pudink si vychutnáte samotný nebo s ovocem či oříšky. Jen si dejte pozor, aby byla avokáda opravdu zralá.

Věděli jste, že

Avokádo je jednou z nejznámějších superpotravin. Tento titul si vysloužilo především díky vysokému obsahu zdravých tuků, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Tuk tvoří kolem 25 % hmotnosti avokáda a více než polovina z něj je mononenasycená. Dále obsahuje avokádo množství antioxidantů, které nás chrání před poškozením volnými radikály a mohou také snižovat riziko rozvoje rakoviny, srdečních onemocnění a neurodegenerativních nemocí. Půlka avokáda obsahuje také stejné množství draslíku jako banán, ale minimum sodíku. Přidejte půl nebo celé avokádo k vaší běžné snídani a budete nasyceni na celé dopoledne.

zdroje
ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader’s Digest, 2010. ISBN 9788074061073.
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.

Máte rádi pudinky a sladké krémy? Další skvělé recepty jako je tento naleznete také v mé e-kuchařce s názvem DEZERTY BEZ ALERGENŮ. Všechny recepty obsažené v kuchařce jsou přirozeně bez běžných alergenů, tedy lepku, laktózy, vajec, ořechů, sójy a dalších. Zároveň jsou vhodné také při eliminační fázi autoimunitního protokolu.

Dezerty bez alergenů

Avokádový pudink (paleo, aip, raw)

Počet porcí

2

Příprava

5-10 minut

Suroviny

  • 2 zralá avokáda

  • 1 banán

  • 2 lžíce nepraženého kakaa nebo karobu (může být i víc podle chuti, při AIP eliminaci použijte karob)

Postup

  • Avokáda zbavte slupky i pecky a dejte do mísy.
  • Banán oloupejte a společně s kakaem nebo karobem přidejte k avokádu.
  • Vše řádně rozmixujte. Podle chuti můžete ještě přidat další kakao nebo karob.
  • Nechte vychladnout v lednici.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 451 kcal
Bílkoviny 5,9 g
Sacharidy 27 g
Tuky 35,5 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Jeden komentář

  1. Pingback: Jak se zbavit závislosti na cukru? Představujeme 10 účinných kroků – Skutečné jídlo

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*