Hledáte jednoduchou výživnou sladkou snídani, která vás po ránu zahřeje a ještě vás zasytí na celé dopoledne? Pak je pečená ovesná kaše skvělou volbou. Jedná se o zajímavou alternativu klasické ovesné kaše, kterou si můžete připravit na mnoho různých variant podle vlastní chuti a nálady.
Základem pečené ovesné kaše jsou ovesné vločky nebo ovesná mouka, mléko (může být živočišné i rostlinné), vejce nebo jeho alternativa (mně se osvědčil banán), sladidlo (např. javorový sirup nebo med) a pár kapek vanilkového extraktu. Já přidávám ještě půl odměrky práškového proteinu pro dodání porce bílkovin, díky kterým mě kaše zasytí na delší dobu.
Celá příprava pečené ovesné kaše je pak velmi jednoduchá. Všechny základní ingredience jednoduše smíchejte dohromady a vytvořte se těsto. Přidejte další ingredience podle chuti a výsledek přendejte do zapékací misky. Poté upečte se v troubě a ihned podávejte. Podávat doporučuji s řeckým jogurtem, skyrem nebo tvarohem.
Pečenou ovesnou kaši můžeme připravit na mnoho různých způsobů podle vlastní chuti, aktuálně dostupných surovin či nálady. Mně se pro zatím nejvíce osvědčily tyto příchutě:
- Malinová s burákovým máslem: do těsta na kaši přidejte cca 50 g rozmačkaných malin (mohou být i mražené, které si nejprve rozmrazíte) a lžíci (cca 15 g) burákového másla. Vyzkoušet samozřejmě můžete i jiné vaše oblíbené ovoce a ořechové máslo.
- Čokoládová: do těsta přidejte lžíci kakaa a pár čokoládových peciček nebo nakrájené čokolády. Místo čokolády se do čokoládové kaše hodí také ořechové máslo, stejně jako v předchozí variantě.
- Jablečná se skořicí: do kaše přidejte lžičku skořice a asi půlku (cca 50 g) nahrubo nastrouhaného nebo nakrájeného jablka. Při podávání pak můžete přidat např. vlašské ořechy nebo plátky mandlí.
Pečená ovesná kaše je nejen chutná snídaně, ale má také řadu zdraví prospěšných účinků. Ovesné vločky jsou totiž jedním z nejlepších zdrojů rostlinných bílkovin a také skvělým zdrojem kvalitních komplexních sacharidů a vlákniny. Díky tomu vás zasytí, dodávají energii po celý den a napomáhají vašemu trávení. Dále obsahuje oves vápník, železo, hořčík, zinek, vitamin E a vitaminy skupiny B a další vitaminy a minerály a dokonce i omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny.
Chcete vyzkoušet také další recepty z ovesných vloček? Doporučuji například mé pečené křupavé müsli, lívance z ovesných vloček, domácí müsli tyčinky, rychlou ovesnou kaši bez vaření nebo domácí flapjack.
Pečená ovesná kaše
1
5 minut
20 minut
Suroviny
½ zralého banánu
¼ hrnku (60 ml) vašeho oblíbeného mléka (může být i rostlinné)
¼ hrnku (cca 30 g) ovesné mouky nebo najemno mletých ovesných vloček
½ odměrky (cca 15 g) vašeho oblíbeného proteinu (volitelně)
½ lžíce javorového sirupu nebo jiného sladidla
½ lžičky vanilkového extraktu
¼ lžičky prášku do pečiva
špetka soli
další suroviny podle chuti (viz výše v textu)
Postup
- Nechte předehřát troubu na 175 °C.
- Banán rozmačkejte pomocí vidličky na kaši a smíchejte s ostatními ingrediencemi na základní kaši.
- Přidejte další suroviny podle chuti (viz v textu výše).
- Vzniklé těsto dejte do malé zapékací misky.
- Pečte v předehřáté troubě na 175 °C cca 20 minut.
- Nechce 10 minut vychladnout a ještě teplou kaši podávejte. Na pečenou ovesnou kaši můžete ještě přidat tvaroh, skyr nebo řecký jogurt.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 230 kcal |
Bílkoviny | 17 g |
Sacharidy | 33 g |
Tuky | 2,7 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační a platí pro základní kaši bez dalších ingrediencí. Výsledné hodnoty záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.