Domů » Banánový chlebíček
Banánový chlebíček (Paleo, Vegan)

Banánový chlebíček

Ráda dávám sama sobě výzvy ohledně vymýšlení nových receptů. Jednou z takových velkých výzev pro mě bylo vymyslet recept na sladký pečený zákusek bez vajec, který bude navíc ideálně obsahovat i nějaké bílkoviny. A tady je: chutný banánový chlebíček bez lepku, bez laktózy, bez cukru a bez vajec. Výborný ke kávě, jako zákusek nebo klidně jako sladká snídaně. Zdrojem bílkovin jsou zde především mandle, kokosová mouka a lněná semínka.

Recept patří opět mezi ty, se kterým jsem si opravdu vyhrála a dlouho ladila poměr ingrediencí, takže je vychytaný a měl by vždy dobře fungovat.

Věděli jste, že

Kromě obecně známých luštěnin, patří mezi rostlinné zdroje bílkovin také ořechy, semínka a řasy. Ze semínek jsou to například konopná, lněná a chia semínka. Z ořechů jsou vhodné mandle nebo kokosová mouka. Dalším rostlinným zdrojem bílkovin pak může být chlorella či různé mořské řasy.

Rostlinné zdroje bílkovin však představují v drtivé většině případů neplnohodnotný zdroj bílkovin pro lidskou výživu. Oproti masu obsahují totiž špatné aminokyselinové spektrum, které neodpovídá našim potřebám. Zároveň jsou zde často přítomné různé antinutriční látky, které navíc snižují využitelnost bílkovin. Pokud se tedy snažíte jako zdroj bílkovin volit pouze rostlinné zdroje, je třeba přijímat vyšší množství a volit vhodnou úpravu i kombinaci jednotlivých zdrojů.

zdroj
ROUBÍK, Lukáš. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, [2018]. ISBN 9788090568556.

Banánový chlebíček (bez lepku, paleo, vegan)

Počet porcí

8

Příprava

10 minut

Pečení

1 hodina

Suroviny

Postup

  • Nechte předehřát troubu na 180 °C.
  • Banány rozmačkejte vidličkou a smíchejte s ostatními ingrediencemi.
  • Těsto dejte do formy vyložené pečícím papírem a posypejte plátky mandlí.
  • Pečte 1 hodinu v předehřáté troubě na 180 °C.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 182 kcal
Bílkoviny 5,2 g
Sacharidy 18,7 g
Tuky 8,6 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*