Datlové kuličky si získaly své pevné místo na mém stole a jejich obliba mezi hosty mě stále nepřestává překvapovat. Za ta léta jsem s nimi sklízela úspěchy na narozeninových oslavách, vánočních večírcích, ale i na výjimečných událostech, jako byla naše svatba. Jsou jednoduché, rychlé na přípravu a jejich chuť dokáže zaujmout i náročné gurmány.
Co dělá tyto kuličky tak výjimečné? Především kvalitní suroviny. Základ úspěchu tvoří čerstvé datle, které jsou v tomto období k dostání dokonce i v běžných supermarketech. Jejich přirozená sladkost a měkká konzistence dodávají kuličkám perfektní strukturu a chuť. Pokud čerstvé datle neseženete, doporučuji sáhnout po šťavnatých medjool datlích, které jsou skvělou alternativou. Další možností je využití datlové pasty, jejíž nespornou výhodou je, že ji nemusíte mlít a jen ji promícháte s kakaem či jinými zvolenými ingrediencemi.
Další neodmyslitelnou ingrediencí pro přípravu datlových kuliček je raw nepražené kakao, které vyniká nejen intenzivní čokoládovou chutí, ale také vysokým obsahem antioxidantů a minerálů. Tento druh kakaa dodá kuličkám autentickou čokoládovou vůni a chuť, která se v ústech doslova rozplyne. Pokud ho nemáte, můžete samozřejmě využít i klasické kakao.
Tento recept na datlové kuličky je ukázkou z mé e-kuchařky VÁNOČNÍ CUKROVÍ. Ve vánoční kuchařce najdete hned 16 tradičních i méně tradičních receptů na vánoční cukroví ve zdravější podobě. Všechny recepty si můžete připravit také ve verzi bez lepku a bez laktózy i dalších alergenů vhodné pro různé eliminační diety.
I když jsou čerstvé datle a raw kakao mojí nejoblíbenější kombinací, tento recept je neuvěřitelně flexibilní. Jak už jsem zmínila, kromě čerstvých datlí můžete použít i sušené datle nebo datlovou pastu. Místo kakaa pak můžete sáhnout po karobu, který má jemnější a sladší chuť, nebo přidat například nasekané ořechy, strouhaný kokos, případně trochu vanilkového prášku.
Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a uvidíte, že datlové kuličky si oblíbíte nejen vy, ale i vaše rodina a přátelé. A kdo ví, třeba se stanou stálicí na vašich oslavách stejně jako u nás.
Datlové kuličky (raw, vegan, paleo, bez lepku)
cca 40 kuliček
15-20 minut
Suroviny
1 hrnek (cca 200 g) vypeckovaných čerstvých nebo sušených datlí (v případě sušených doporučuji medjool, které jsou šťavnatější)
½ hrnku (cca 60 g) kakaa (nejlépe raw nepraženého)
kakao na obalení
Postup
- Datle namelte v mlýnku na maso nebo nasekejte v sekáčku či nožem na malé kousky.
- Do vzniklé hmoty přidejte kakao a pořádně promíchejte. Nejlépe to jde rukama. Pravděpodobně budete mít z počátku pocit, že je kakaa příliš. S těstem je třeba pracovat dostatečně dlouho, dokud do něj všechno kakao nezapracujete.
- Tvořte kuličky, které ještě obalujte v kakau. Kakao doporučuji prosít, abyste v něm neměli při obalování hrudky.
Výživové údaje* | na 1 kuličku |
---|---|
Energie | 21 kcal |
Bílkoviny | 0,5 g |
Sacharidy | 3,9 g |
Tuky | 0,2 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.