Když si chceme s kamarádkami někam vyrazit, obvykle je zatáhnu do nějaké raw cukrárny. Doma ale raw dorty téměř nepřipravuji, s manželem máme raději dorty pečené. Pár raw dortů jsem ale přeci jen vyzkoušela. Můj nejoblíbenější je jednoznačně tento banánový cheesecake. Je velmi jednoduchý na přípravu a opravdu lahodný.
Pro přípravu raw banánového cheesecaku používám kombinaci 1/2 hrnku kokosového oleje a 1/2 hrnku kakaového másla. Pokud nemáte kakaové máslo, vystačíte si i pouze s kokosovým olejem, tedy celkem použijete 1 hrnek kokosového oleje.

Věděli jste, že
Banány patří mezi výborné zdroje draslíku s nízkým obsahem sodíku. Draslík je velmi důležitý pro správnou činnost nervového systému, srdce a svalů. Potřebný je také pro udržování zdravé rovnováhy vody v buňkách a vyrovnává účinky nadměrného příjmu sodíku v potravě a tím přispívá k poklesu krevního tlaku. Dále jsou banány zdrojem vitaminu B6, vitaminu C, vlákniny, hořčíku a manganu.
zdroje
Bananas. Harvard T.H. Chan School of Public Health: The Nutrition Source [online]. [cit. 2020-05-22]. Dostupné z: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/bananas/
ROUBÍK, Lukáš. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, [2018]. ISBN 9788090568556.
12
10 minut
min. 2 hodiny
Suroviny
- Korpus
1 hrnek strouhaného kokosu
1/2 hrnku mandlové mouky
3 lžíce nepraženého kakaa
3 lžíce kokosového oleje
2 lžíce datlového sirupu
2 lžíce vody
- Krém
6 zralých banánů
1/2 hrnku (150 g) roztopeného kokosového oleje
1/2 hrnku (150 g) roztopeného kakaového másla
Postup
- Ingredience na korpus smícháme dohromady, nejlépe to jde rukou.
- Vzniklou hmotou zakryjeme dno dortové formy.
- Banány rozmixujeme do hladka, přidáme kokosový olej a kakaové máslo a opět pořádně promixujeme.
- Vzniklý krém vylijeme na korpus do dortové formy.
- Necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout v lednici.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 471 kcal |
Bílkoviny | 3,4 g |
Sacharidy | 18,5 g |
Tuky | 42,3 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.