Domů » Rychlá ovesná kaše bez vaření
Rychlá ovesná kaše bez vaření

Rychlá ovesná kaše bez vaření

Nikdy jsem nebyla milovníkem ovesné kaše. Vlastně jsem dlouhé roky nechápala, co na ni všichni mají. Přesto jsem dala ovesné kaši několikrát šanci, jelikož je v mém okolí velmi oblíbená. Zkoušela jsem různé recepty: vařenou, pečenou i tzv. overnight oats, různé příchutě, různé postupy, ale nic mě dvakrát neoslovilo. Až jsem si jednou při nákupu přihodila do košíku ze zvědavosti instantní ovesnou kaši s příchutí čokolády a kešu a ta mi konečně zachutnala.

Instantní ovesné kaše z obchodu, které jsem zatím ochutnala, jsou na můj vkus dost sladká a navíc nejsem zastáncem instantních kaší, raději volím pro přípravu celé nebo jemné vločky. Postupně jsem si tedy vyladila vlastní recept na rychlou “instantní” ovesnou kaši a nedám na ni dopustit. Aktuálně se jedná o jednu z mých nejoblíbenějších snídaní.

Rychlá ovesná kaše bez vaření

Ovesnou kaši můžeme připravit na mnoho různých způsobů podle vlastní chuti a aktuálně dostupných surovin. Mně se pro zatím nejvíce osvědčily tyto příchutě:

  • Čokoládová: do receptu přidám lžíci kakaa. Podávám ji nejradši s kešu oříšky, kousky čokolády nebo bobulovitým ovocem, například malinami.
  • Jablečná se skořicí: do kaše přidám lžičku skořice a asi půlku (cca 50 g) nahrubo nastrouhaného jablka. Podávám ji s nakrájenými kousky jablka a vlašskými ořechy nebo mandlemi.
  • Banánovo-vanilková: do kaše přidám asi půlku (cca 50 g) rozmačkaného banánu a lžičku vanilkového extraktu. Ráda ji podávám s bobulovitým ovocem, například s borůvkami.

Na ovesnou kaši se kromě ovoce, čokolády, oříšků či ořechových másel skvěle hodí také bílý jogurt nebo tvaroh, který kaši zjemní a navíc dodá další dávku bílkovin.

Rychlá ovesná kaše bez vaření

Počet porcí

1

Příprava

5 minut

Čekání

5-10 minut

Suroviny

  • ½ hrnku (40-50 g) ovesných vloček

  • 1 lžíce (cca 10 g) kokosového cukru nebo jiného vašeho oblíbeného sladidla (vynechte, pokud používáte sladký protein)

  • ½ lžíce (cca 5 g) chia semínek

  • 15-20 g vašeho oblíbeného proteinu (volitelně)

  • ½ hrnku (100-120 ml) horké vody nebo vašeho oblíbeného mléka

  • další suroviny podle chuti (viz například výše v textu)

Postup

  • Dáme si ohřát vodu nebo mléko.
  • Mezitím si do misky připravíme ostatní suroviny a promícháme. Pokud máme celé vločky (tzv. rolled oats), doporučuji jich část namlít na mouku.
  • Vše zalijeme horkou vodou nebo mlékem, zamícháme a necháme pár minut odstát.
  • Ještě teplou kaši ozdobíme podle chuti a můžeme ihned podávat.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 317 kcal
Bílkoviny 24,6 g
Sacharidy 37,8 g
Tuky 5,3 g

*Uvedené nutriční hodnoty platí pro základ ovesné kaše bez příchuti v případě použití 50 g ovesných vloček a 20 g proteinu a jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*