Domů » Avokádová majonéza
Avokádová majonéza (Paleo, Whole30, AIP, Lowcarb, Keto, Vegan, Raw)

Avokádová majonéza

Chcete oživit své saláty nebo hledáte dip k masu či zelenině? Pak je avokádová majonéza skvělou volbou. Na rozdíl od klasické majonézy si ji můžete dopřát, ať vyznáváte jakýkoli přístup ke stravování. Avokádová majonéza je vhodná při paleo, low carb, keto, SCD, vegan i raw stravě, stejně jako při programu Whole30, GAPS dietě i AIP eliminaci. Navíc ji máte za pár minut hotovou a můžete ihned podávat.

Avokádová majonéza se skvěle hodí pro oživení vašich hlavních chodů. Výborná je například k batátovým či květákovým plackám nebo zeleninovým hranolkám v kombinaci s různými steaky. Dále si ji vychutnáte jako dip k čerstvé zelenině nebo chipsům.

Na výrobu avokádové majonézy se skvěle hodí rafinovaný olivový olej, který na rozdíl od extra panenského nemá tak výraznou chuť a vůni. Dále můžete použít avokádový olej nebo různé ořechové či semínkové oleje. Vždy se snažte volit oleje nevýrazné chuti, protože chuť oleje ovlivní i chuť výsledné majonézy.

Množství

cca 150 g

Příprava

5 minut

Suroviny

  • 1 zralé avokádo

  • 1 stroužek česneku

  • 2 lžíce olivového nebo jiného oleje (ne extra panenského)

  • 1 lžíce citrónové šťávy

  • 1 lžička hořčice (ideálně bez sladidel, vynechte při AIP eliminaci)

  • 1/4 lžička soli

Postup

  • Avokádo zbavíme slupky a dáme do mísy.
  • Přidáme prolisovaný česnek a ostatní ingredience.
  • Vše rozmixujeme do hladka.
Výživové údaje* na 100 g
Energie 322 kcal
Bílkoviny 1,7 g
Sacharidy 5,6 g
Tuky 31,7 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*