Kdo by neznal zelené fazolky se slaninou jako výbornou přílohu ke steaku. Restované fazolky však můžete připravit i na další chutné způsoby. Běžnější jsou například s plátky mandlí nebo se žampiony. Recept na zelené fazolky se žampiony naleznete níže.
Zelené fazolky využijete i do mnoha dalších různých receptů. Snadno si z nich uvaříte třeba hustou krémovou polévku. Příprava je stejná jako u květákové polévky a stejně tak ji můžete podávat například s vařenými vejci či slaninou. Navíc doporučuji polévku ze zelených fazolek zjemnit kokosovým či jiným vaším oblíbeným ořechovým mlékem.

Věděli jste, že
Jak už název napovídá, zelené fazolky jsou z botanického hlediska luštěnina. Ve skutečnosti se však jedná mnohem více o lusky než o zrna, jak je tomu u jiných běžných druhů luštěnin. Zelené fazolky jsou tedy převážně rostlinná hmota (lusk) s malými nezralými semínky uvnitř. Z tohoto důvodu jsou zelené fazolky mimo jiné také jednou z povoleným potravin při programu Whole30, ve kterém jsou jinak luštěniny zakázány.
zdroje
HARTWIG, Dallas a Melissa HARTWIG. Jídlo na prvním místě. Druhé, aktualizované vydání. Přeložil Libuše MOHELSKÁ. V Brně: Jan Melvil Publishing, 2014. Fit & food. ISBN 9788087270677.
HARTWIG, Melissa, Dallas HARTWIG a Richard BRADFORD. Whole30: třicetidenní restart, který vám přinese zdraví a svobodu v jídle. Přeložil Libuše MOHELSKÁ. Brno: Jan Melvil Publishing, 2015. Fit & food. ISBN 978-80-87270-76-9.
Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.

2
10 minut
10-15 minut
Suroviny
300 g zelených fazolek (mohou být i mražené)
200 g žampionů (4 větší)
3-4 stroužky česneku
1-2 lžíce oleje vhodného na smažení
1 lžíce omáčky coconut aminos (volitelně)
sůl
pepř (vynechte při AIP eliminaci)
Postup
- Žampiony očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Z fazolek odkrojíme špičku a stopku a překrojíme je na polovinu nebo na třetiny.
- Na pánvi rozpálíme olej a necháme rozvonět prolisovaný nebo nadrobno nakrájený česnek.
- Přidáme nakrájené žampiony, promícháme a necháme změknout pod pokličkou (cca 5 minut). Poté dáme stranou.
- Do stejné pánve po žampionech dáme fazolky, 2-3 lžíce vody a omáčku coconut aminos. Opět necháme změknout pod pokličkou cca 5 minut.
- Nakonec osolíme a opepříme, přidáme zpět žampiony a vše promícháme.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 182 kcal |
Bílkoviny | 6,2 g |
Sacharidy | 13,5 g |
Tuky | 10,6 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.