Domů » Zelené fazolky se žampiony
Zelené fazolky se žampiony (Paleo, Whole30, Lowcarb, AIP, Keto, Vegan)

Zelené fazolky se žampiony

Kdo by neznal zelené fazolky se slaninou jako výbornou přílohu ke steaku. Restované fazolky však můžete připravit i na další chutné způsoby. Běžnější jsou například s plátky mandlí nebo se žampiony. Recept na zelené fazolky se žampiony naleznete níže.

Zelené fazolky využijete i do mnoha dalších různých receptů. Snadno si z nich uvaříte třeba hustou krémovou polévku. Příprava je stejná jako u květákové polévky a stejně tak ji můžete podávat například s vařenými vejci či slaninou. Navíc doporučuji polévku ze zelených fazolek zjemnit kokosovým či jiným vaším oblíbeným ořechovým mlékem.

Zelené fazolky se žampiony (Paleo, Whole30, Lowcarb, AIP, Keto, Vegan)

Věděli jste, že

Jak už název napovídá, zelené fazolky jsou z botanického hlediska luštěnina. Ve skutečnosti se však jedná mnohem více o lusky než o zrna, jak je tomu u jiných běžných druhů luštěnin. Zelené fazolky jsou tedy převážně rostlinná hmota (lusk) s malými nezralými semínky uvnitř. Z tohoto důvodu jsou zelené fazolky mimo jiné také jednou z povoleným potravin při programu Whole30, ve kterém jsou jinak luštěniny zakázány.

zdroje
HARTWIG, Dallas a Melissa HARTWIG. Jídlo na prvním místě. Druhé, aktualizované vydání. Přeložil Libuše MOHELSKÁ. V Brně: Jan Melvil Publishing, 2014. Fit & food. ISBN 9788087270677.
HARTWIG, Melissa, Dallas HARTWIG a Richard BRADFORD. Whole30: třicetidenní restart, který vám přinese zdraví a svobodu v jídle. Přeložil Libuše MOHELSKÁ. Brno: Jan Melvil Publishing, 2015. Fit & food. ISBN 978-80-87270-76-9.

Počet porcí

2

Příprava

10 minut

Vaření

10-15 minut

Suroviny

  • 300 g zelených fazolek (mohou být i mražené)

  • 200 g žampionů (4 větší)

  • 3-4 stroužky česneku

  • 1-2 lžíce oleje vhodného na smažení

  • 1 lžíce omáčky coconut aminos (volitelně)

  • sůl

  • pepř (vynechte při AIP eliminaci)

Postup

  • Žampiony očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Z fazolek odkrojíme špičku a stopku a překrojíme je na polovinu nebo na třetiny.
  • Na pánvi rozpálíme olej a necháme rozvonět prolisovaný nebo nadrobno nakrájený česnek.
  • Přidáme nakrájené žampiony, promícháme a necháme změknout pod pokličkou (cca 5 minut). Poté dáme stranou.
  • Do stejné pánve po žampionech dáme fazolky, 2-3 lžíce vody a omáčku coconut aminos. Opět necháme změknout pod pokličkou cca 5 minut.
  • Nakonec osolíme a opepříme, přidáme zpět žampiony a vše promícháme.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 182 kcal
Bílkoviny 6,2 g
Sacharidy 13,5 g
Tuky 10,6 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*