Plantainové chipsy

Jeden z nejčastějších dotazů, který dostávám v souvislosti s mým vařením, je: “Co je to plantain?” Jedná se o druh banánu, který je moučný a výrazně méně sladký, než klasický banán. Zralý plantain vám při pečení snadno nahradí mouku i sladidlo, z nezralého zeleného plantainu můžete připravit výborné jednoduché chipsy.

Plantainy koupíte obvykle ještě nezralé se zelenou slupkou. V ČR se dle mých informací dají koupit v řetězcích Globus, najdete je v nabídce online obchodů s potravinami jako Košík.cz nebo Rohlik.cz, dále je mívají někteří Vietnamci prodávající ovoce a zeleninu. Cena se pohybuje kolem 60 Kč/kg, což vychází na cca 20 Kč/ks.

Věděli jste, že

Plantainy jsou velmi dobrým zdrojem draslíku. Ten je důležitý pro správnou činnost nervového systému, svalů a srdce. Dále je nezbytný pro metabolismus sacharidů a bílkovin a funkci některých enzymů. Dostatečný příjem draslíku také přispívá k poklesu krevního tlaku (ideálně v kombinaci se sníženým příjmem sodíku).

zdroje
Plantains, green, raw. FoodData Central [online]. U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE [cit. 2020-03-04]. Dostupné z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168215/nutrients
ROUBÍK, Lukáš. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, [2018]. ISBN 9788090568556.
ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader’s Digest, 2010. ISBN 9788074061073.

Počet porcí

2 porce

Příprava

10 minut

Pečení

20 minut

Suroviny

  • 1 nezralý zelený plantain

  • 1 lžíce oleje pro teplou kuchyni (například avokádový, rafinovaný olivový a pod.)

  • sůl

Postup

  • plantain oloupeme a vytvoříme chipsy, můžete krájet na tenko nožem nebo použít škrabku
  • chipsy vyskládáme na plech s pečícím papírem tak, aby se vzájemně nepřekrývaly
  • všechny chipsy potřeme olejem a osolíme
  • pečeme v předehřáté troubě na 170 C cca 20 minut
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 208 kcal
Bílkoviny 1,5 g
Sacharidy 39,8 g
Tuky 7,3 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*