Domácí majonéza (Paleo, Whole30, Lowcarb, Keto, GAPS)

Domácí majonéza

Před Vánoci jsem si vyrazila do obchodu koupit majonézu do bramborového salátu, abych si usnadni život. Říkala jsem si, že na majonéze přeci není nic špatného, jen olej a vejce. Po shlédnutí složení prvních několika majonéz jsem byla ale vyvedena z omylu, koupila olivový olej a majonézu si jako vždy vyrobila sama. Je neuvěřitelné, co všechno v takové obyčejné majonéze z obchodu najdete.

Ve většině receptů na domácí majonézu vás nabádají postupovat velmi opatrně a olej přilévat pomalu. Nedokážu přesně říct, čím to je, ale já vždy promixuji všechny ingredience najednou a majonéza se zatím pokaždé povedla.

A pokud by se vám přeci jen stalo, že po rozmixování vznikne řídká hmota, nezoufejte a rozhodně ji nevylévejte. Dejte tekutinu na chvíli do lednice (cca na hodinu) a opět promixujte. Teď už by měla být majonéza o správné konzistenci.

Na výrobu domácí majonézy se skvěle hodí rafinovaný olivový olej, který na rozdíl od extra panenského nemá tak výraznou chuť a vůni. Dále můžete použít avokádový olej nebo různé ořechové či semínkové oleje. Vždy se snažte volit oleje nevýrazné chuti, protože chuť oleje ovlivní i chuť výsledné majonézy.

Majonézu využijete jako základ různých dipů nebo například do výše zmíněného bramborového salátu.

Tento a další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin naleznete v e-knize, kterou si můžete stáhnout zde na webu zcela zdarma.

Množství

cca 300 g

Příprava

5 – 10 minut

Suroviny

  • 1 vejce pokojové teploty

  • 1 1/4 hrnku olivového nebo jiného oleje (ne extra panenského)

  • 2 lžíce citrónové šťávy (odpovídá šťávě z poloviny citrónu)

  • 1/2 lžičky sušené mleté hořčice

  • 1/2 lžičky soli

Postup

  • všechny ingredience dáme do mísy a mixujeme, dokud se nespojí v jednu konzistentní hmotu (cca 1-2 minuty)
  • dáme do sklenice a necháme vychladnout v lednici
Výživové údaje* na 100 g
Energie 733 kcal
Bílkoviny 1,9 g
Sacharidy 0,5 g
Tuky 80,4 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*