Před Vánoci jsem si vyrazila do obchodu koupit majonézu do bramborového salátu, abych si usnadni život. Říkala jsem si, že na majonéze přeci není nic špatného, jen olej a vejce. Po shlédnutí složení prvních několika majonéz jsem byla ale vyvedena z omylu, koupila olivový olej a majonézu si jako vždy vyrobila sama. Je neuvěřitelné, co všechno v takové obyčejné majonéze z obchodu najdete.
Ve většině receptů na domácí majonézu vás nabádají postupovat velmi opatrně a olej přilévat pomalu. Nedokážu přesně říct, čím to je, ale já vždy promixuji všechny ingredience najednou a majonéza se zatím pokaždé povedla.
A pokud by se vám přeci jen stalo, že po rozmixování vznikne řídká hmota, nezoufejte a rozhodně ji nevylévejte. Dejte tekutinu na chvíli do lednice (cca na hodinu) a opět promixujte. Teď už by měla být majonéza o správné konzistenci.

Na výrobu domácí majonézy se skvěle hodí rafinovaný olivový olej, který na rozdíl od extra panenského nemá tak výraznou chuť a vůni. Dále můžete použít avokádový olej nebo různé ořechové či semínkové oleje. Vždy se snažte volit oleje nevýrazné chuti, protože chuť oleje ovlivní i chuť výsledné majonézy.
Majonézu využijete jako základ různých dipů nebo například do výše zmíněného bramborového salátu.
Tento a další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin naleznete v e-knize, kterou si můžete stáhnout zde na webu zcela zdarma.
cca 300 g
5 – 10 minut
Suroviny
1 vejce pokojové teploty
1 1/4 hrnku (300 ml) olivového nebo jiného oleje (ne extra panenského)
2 lžíce citrónové šťávy (odpovídá šťávě z poloviny citrónu)
1/2 lžičky sušené mleté hořčice
1/2 lžičky soli
Postup
- Všechny ingredience dáme do mísy a mixujeme, dokud se nespojí v jednu konzistentní hmotu (cca 1-2 minuty).
- Dáme do sklenice a necháme vychladnout v lednici.
Výživové údaje* | na 100 g |
---|---|
Energie | 733 kcal |
Bílkoviny | 1,9 g |
Sacharidy | 0,5 g |
Tuky | 80,4 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.