Domácí majonéza

Před Vánoci jsem si vyrazila do obchodu koupit majonézu do bramborového salátu, abych si usnadni život. Říkala jsem si, že na majonéze přeci není nic špatného, jen olej a vejce. Po shlédnutí složení prvních několika majonéz jsem byla ale vyvedena z omylu, koupila olivový olej a majonézu si jako vždy vyrobila sama. Je neuvěřitelné, co všechno v takové obyčejné majonéze z obchodu najdete.

Ve většině receptů na domácí majonézu vás nabádají postupovat velmi opatrně a olej přilévat pomalu. Nedokážu přesně říct, čím to je, ale já vždy promixuji všechny ingredience najednou a majonéza se zatím pokaždé povedla.

A pokud by se vám přeci jen stalo, že po rozmixování vznikne řídká hmota, nezoufejte a rozhodně ji nevylévejte. Dejte tekutinu na chvíli do lednice (cca na hodinu) a opět promixujte. Teď už by měla být majonéza o správné konzistenci.

Na výrobu domácí majonézy se skvěle hodí rafinovaný olivový olej, který na rozdíl od extra panenského nemá tak výraznou chuť a vůni. Dále můžete použít avokádový olej nebo různé ořechové či semínkové oleje. Vždy se snažte volit oleje nevýrazné chuti, protože chuť oleje ovlivní i chuť výsledné majonézy.

Majonézu využijete jako základ různých dipů nebo například do výše zmíněného bramborového salátu.

Tento a další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin naleznete v e-knize, kterou si můžete stáhnout zde na webu zcela zdarma.

Množství

cca 300 g

Příprava

5 – 10 minut

Suroviny

  • 1 vejce pokojové teploty

  • 1 1/4 hrnku olivového nebo jiného oleje (ne extra panenského)

  • 2 lžíce citrónové šťávy (odpovídá šťávě z poloviny citrónu)

  • 1/2 lžičky sušené mleté hořčice

  • 1/2 lžičky soli

Postup

  • všechny ingredience dáme do mísy a mixujeme, dokud se nespojí v jednu konzistentní hmotu (cca 1-2 minuty)
  • dáme do sklenice a necháme vychladnout v lednici
Výživové údaje* na 100 g
Energie 733 kcal
Bílkoviny 1,9 g
Sacharidy 0,5 g
Tuky 80,4 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*