Domů » Pomerančové kuře
Pomerančové kuře (Paleo, Whole30)

Pomerančové kuře

Letos v zimě se mi doma sešlo větší množství pomerančů, a tak jsem postupně vymýšlela různé nové recepty, jak je zpracovat. Kromě receptu na raw čokoládovo-pomerančový dort, který mám vyzkoušený již několik let, jsem vymyslela ještě dva zbrusu nové sladké recepty z pomerančů, pomerančovo-kokosový dort a fíkové sušenky. Protože mi stále nějaké pomeranče zbývaly, rozhodla jsem se zkusit je využít také pro přípravu hlavního chodu. Inspiraci jsem našla v asijské kuchyni, konkrétně u mé oblíbené Seonkyoung Longest, na jejímž kanále se nechávám inspirovat snad pro všechny mé asijské recepty.

Pomerančové kuře (Paleo, Whole30)

Pomerančové kuře jsme si doma oblíbili hned po prvním ochutnání. Připravovali jsme ho doma již několikrát a určitě ještě budeme. Jedná se zatím o naši nejoblíbenější úpravu kuřecích prsou. V této podobě jsou totiž krásně šťavnatá. Jako příloha se výborně hodí rýže, ať už klasická nebo květáková.

Původní recept na pomerančové kuře obsahuje sójovou omáčkou a další ochucovadla běžná v asijské kuchyni. Osobně jsem jim nepřišla na chuť a i bez nich chutná podle mě pomerančové kuře výborně. Pokud byste však hledali nějakou zdravější alternativu, můžete zkusit například kokosovou omáčku aminos vyrobenou z čerstvé mízy květů kokosovníku. V ČR ji seženete ve vybraných internetových obchodech.

Pomerančové kuře (Paleo, Whole30)

Recept můžete velmi jednoduše upravit také pro AIP eliminaci. Stačí vynechat pepř a chilli a při podávání nepoužívat sezamová semínka.

Pomerančové kuře (paleo, AIP, Whole30)

Počet porcí

2

Příprava

15 minut

Vaření

10 minut

Suroviny

  • 2 kuřecí prsa

  • ½ pomeranče (budeme potřebovat kůru a šťávu)

  • 2 jarní cibulky

  • 2 lžíce oleje vhodného na smažení (já používám olivový olej bez chuti a vůně)

  • 2 stroužky česneku

  • kousek čerstvého zázvoru (množství cca jako česneku)

  • 1-2 lžíce coconut aminos nebo sójové omáčky (volitelně)

  • 1 lžíce tapiokové mouky nebo jiného škrobu

  • 1 lžička jedlé sody

  • 1 lžička soli

  • špetka pepře (vynechte při AIP eliminaci)

  • špetka chilli (volitelně, vynechte při AIP eliminaci)

  • sezamová semínka (vynechte při AIP eliminaci)

Postup

  • Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky a dejte do mísy. Osolte, opepřete, přidejte jedlou sodu a škrob, vše promíchejte a dejte stranou.
  • Zvlášť v misce si smíchejte kůru a šťávu z pomeranče, kokosovou omáčku aminos (nebo sójovou) a chilli a také dejte stranou.
  • Česnek a zázvor nakrájejte na drobno. Do větší pánve dejte olej a nechte na něm nakrájený česnek a zázvor rozvonět.
  • Poté přidejte kousky kuřete a co nejrovnoměrněji je rozprostřete. Bez míchání nechte cca 4 minuty smažit, dokud se na kuřecích kouskách nevytvoří zespoda krusta. Kuřecí kousky otočte a nechte smažit z druhé strany cca 3 minuty.
  • Usmažené kuře zalijte připravenou pomerančovou omáčkou a smažte ještě asi minutku, aby se chutě spojily.
  • Nakonec přidejte nakrájenou jarní cibulky a vše promíchejte.
  • Při podávání ještě posypte sezamovými semínky.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 428 kcal
Bílkoviny 59,3 g
Sacharidy 10,5 g
Tuky 14,6 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*