Letos v zimě se mi doma sešlo větší množství pomerančů, a tak jsem postupně vymýšlela různé nové recepty, jak je zpracovat. Kromě receptu na raw čokoládovo-pomerančový dort, který mám vyzkoušený již několik let, jsem vymyslela ještě dva zbrusu nové sladké recepty z pomerančů, pomerančovo-kokosový dort a fíkové sušenky. Protože mi stále nějaké pomeranče zbývaly, rozhodla jsem se zkusit je využít také pro přípravu hlavního chodu. Inspiraci jsem našla v asijské kuchyni, konkrétně u mé oblíbené Seonkyoung Longest, na jejímž kanále se nechávám inspirovat snad pro všechny mé asijské recepty.
![Pomerančové kuře (Paleo, Whole30)](https://www.receptyprozivot.cz/wp-content/uploads/2021/05/Pomerančové-kuře-2-1024x684.jpg)
Pomerančové kuře jsme si doma oblíbili hned po prvním ochutnání. Připravovali jsme ho doma již několikrát a určitě ještě budeme. Jedná se zatím o naši nejoblíbenější úpravu kuřecích prsou. V této podobě jsou totiž krásně šťavnatá. Jako příloha se výborně hodí rýže, ať už klasická nebo květáková.
Původní recept na pomerančové kuře obsahuje sójovou omáčkou a další ochucovadla běžná v asijské kuchyni. Osobně jsem jim nepřišla na chuť a i bez nich chutná podle mě pomerančové kuře výborně. Pokud byste však hledali nějakou zdravější alternativu, můžete zkusit například kokosovou omáčku aminos vyrobenou z čerstvé mízy květů kokosovníku. V ČR ji seženete ve vybraných internetových obchodech.
![Pomerančové kuře (Paleo, Whole30)](https://www.receptyprozivot.cz/wp-content/uploads/2021/05/Pomerančové-kuře-3-1024x683.jpg)
Recept můžete velmi jednoduše upravit také pro AIP eliminaci. Stačí vynechat pepř a chilli a při podávání nepoužívat sezamová semínka.
Pomerančové kuře (paleo, AIP, Whole30)
2
15 minut
10 minut
Suroviny
2 kuřecí prsa
½ pomeranče (budeme potřebovat kůru a šťávu)
2 jarní cibulky
2 lžíce oleje vhodného na smažení (já používám olivový olej bez chuti a vůně)
2 stroužky česneku
kousek čerstvého zázvoru (množství cca jako česneku)
1-2 lžíce coconut aminos nebo sójové omáčky (volitelně)
1 lžíce tapiokové mouky nebo jiného škrobu
1 lžička jedlé sody
1 lžička soli
špetka pepře (vynechte při AIP eliminaci)
špetka chilli (volitelně, vynechte při AIP eliminaci)
sezamová semínka (vynechte při AIP eliminaci)
Postup
- Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky a dejte do mísy. Osolte, opepřete, přidejte jedlou sodu a škrob, vše promíchejte a dejte stranou.
- Zvlášť v misce si smíchejte kůru a šťávu z pomeranče, kokosovou omáčku aminos (nebo sójovou) a chilli a také dejte stranou.
- Česnek a zázvor nakrájejte na drobno. Do větší pánve dejte olej a nechte na něm nakrájený česnek a zázvor rozvonět.
- Poté přidejte kousky kuřete a co nejrovnoměrněji je rozprostřete. Bez míchání nechte cca 4 minuty smažit, dokud se na kuřecích kouskách nevytvoří zespoda krusta. Kuřecí kousky otočte a nechte smažit z druhé strany cca 3 minuty.
- Usmažené kuře zalijte připravenou pomerančovou omáčkou a smažte ještě asi minutku, aby se chutě spojily.
- Nakonec přidejte nakrájenou jarní cibulky a vše promíchejte.
- Při podávání ještě posypte sezamovými semínky.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 428 kcal |
Bílkoviny | 59,3 g |
Sacharidy | 10,5 g |
Tuky | 14,6 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.