Zeleninové hranolky

Hranolky nemusí být jen fritované kusy brambor. Snadno si je připravíte i v mnohem zdravější variantě. Nebojte se experimentovat s různými druhy zeleniny a koření.

Při výrobě hranolek počítejte s tím, že zelenina po upečení sníží svou hmotnost cca na polovinu až třetinu, takže z 1 kg čerstvé zeleniny budete mít ve výsledku třeba 350-400 g hranolek.

Tento a další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin naleznete v e-knize, kterou si můžete stáhnout zde na webu zcela zdarma.

Věděli jste, že

Kořeny a hlízy rostlin do sebe absorbují vodu a živiny, kterými poté zásobují zbytek rostliny. Jedná se tak o velkou zásobárnu živin, antioxidantů, vitaminů a minerálů. Snažte se střídat různé druhy pro větší rozmanitost živin.

Přestože má kořenová zelenina nízkou energetickou hodnotu, některé druhy (brambory, batáty) obsahují vyšší množství škrobu, proto bychom to s jejich konzumací neměli přehánět.

zdroj
The pros and cons of root vegetables: They’re packed with nutrients but high in starchy carbohydrates. Harvard Health [online]. 2018 [cit. 2020-04-11]. Dostupné z: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-pros-and-cons-of-root-vegetables

Počet porcí

2

Příprava

10 minut

Pečení

30 minut

Suroviny

  • 1 kg kořenové zeleniny nebo hlíz (mrkev, petržel, celer, řepa, batáty a pod.)

  • 1 lžíce oleje

  • 1-2 lžičky soli

  • koření a bylinky dle chuti

Postup

  • Troubu předehřejeme na 240°C.
  • Zeleninu očistíme a nakrájíme na hranolky.
  • Dáme do mísy společně s olejem, solí a bylinkami a promícháme.
  • Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se jednotlivé hranolky nepřekrývaly.
  • Pečeme/grilujeme v předehřáté troubě přibližně půl hodiny.
  • Během pečení doporučuji hranolky otočit, jinak budou z jedné strany do křupava a z druhé měkké.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 150 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 25 g
Tuky 5 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*