Domů » Kulajda
Kulajda (bez lepku, bez laktózy, paleo)

Kulajda

Stihli jste si nasušit nasbírané houby? Pak tu pro vás mám skvělý tip, kam s nimi. Připravte si tradiční českou kulajdu. Vychutnáte si ji jako polévku před hlavním chodem nebo klidně jako samotný hlavní chod.

Kulajdu můžete připravit také z hub čerstvých. V receptech, které jsem viděla, se obvykle doporučovalo cca 300 g hříbků na množství ostatních ingrediencí uvedených níže. Osobně však preferuji do kulajdy houby sušené.

Další důležitou ingrediencí pro přípravu kulajdy je kopr. Ten bohužel ne vždy v obchodě seženete. A tak, pokud nemáte vlastní, doporučuji koupit větší množství kopru, které si nakrájíte a dáte do mrazáku. Pro přípravu kulajdy nebo třeba koprovky ho pak stačí rovnou mražený odsypat a použít.

Kulajda (bez lepku, bez laktózy, paleo)

Věděli jste, že

Původ názvu kulajda není dodnes přesně znám a kolují o něm různé dohady. Nejzajímavější z nich tvrdí, že se jedná o zkomoleninu jména jihočeské lidové kuchařky paní Adelajdy Kuhové žijící v 19. století. Ta byla původem Němka, takže se její jméno podle šumavského zvyku vyslovovalo Kuh Adelajde, z něhož mohlo při troše fantazie vzniknout slovo “kulajda”.

O něco pravděpodobnější se však jeví souvislost jména kulajda s nářečním slovesem zakulat nebo zakudlit, které vzniklo pravděpodobně obměnou původního zakvedlat (zakverlat), které svým původem souvisí s německým slovesem quirlen, tj. kvedlat. Například na Chodsku je zakudlená polévka každá, která je zahuštěná moukou.

Jméno polévky kulajdy má též různé krajové obměny, např. na Vysočině kudlavka a u Milevska kulimajda. V dialektologické kartotéce Ústavu pro jazyk český je název kulajda doložen ze Sušicka, Táborska a Pelhřimovska.

zdroj
ROUDNÝ, Miroslav. Kulajda. Naše řeč [online]. Ústav pro jazyk český AV ČR [cit. 2022-10-10]. ISSN 2571-0893. Dostupné z: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=5782

Kulajda (bez lepku, bez laktózy, paleo)

Kulajda

Počet porcí

4 porce

Příprava

10-15 minut

Vaření

30 minut

Suroviny

  • 1 litr vody nebo vývaru (může být kuřecí, hovězí nebo zeleninový)

  • 500 g brambor (asi 5 středně velkých)

  • 1 hrnek (cca 30 g) sušených hub

  • 1 hrnek (240 ml) smetany ke šlehání nebo kokosového mléka (pokud chcete verzi bez kravského mléka)

  • 1 svazek (cca 25 g) čerstvého kopru

  • 2 lžíce másla nebo ghí

  • 2 lžíce hladké mouky (já používám tapiokovou nebo maniokovou)

  • 1 lžíce medu

  • 1 lžíce octa (nebo méně, podle toho, jak máte rádi kulajdu kyselou)

  • 2 lžičky soli

  • 1 lžička kmínu

  • špetka mletého pepře

Postup

  • Začneme tím, že si namočíme houby, aby nám změkly.
  • Dále oškrábeme brambory a nakrájíme je na menší kousky (tzv. na kostičky).
  • Poté si v hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a společně 2 minuty za stálého míchání osmahneme.
  • Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme nakrájené brambory, houby (vodu, ve které byly namočené slijeme), sůl, kmín a pepř. Zamícháme a vaříme pod pokličkou cca 25 minut, dokud nejsou brambory uvařené.
  • Poté zalijeme smetanou nebo kokosovým mlékem, přidáme ocet, med a nadrobno nakrájený kopr a vše promícháme.
  • Podáváme s vařenými vejci.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 346 kcal
Bílkoviny 5,8 g
Sacharidy 38,5 g
Tuky 18,3 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*