Přepuštěné máslo / ghí

Klasické máslo obsahuje dle platné legislativy minimálně 80% mléčného tuku, zbytek tvoří voda, mléčné bílkoviny a mléčný cukr (laktóza). Ty mohou být pro citlivé jedince problematické. Přepuštěním másla mléčné bílkoviny i cukr odstraníme a získáme čistý mléčný tuk, který se skvěle hodí k dochucování jídel i k tepelným úpravám (i za vysokých teplot).

Přepuštěné máslo nebo ghí si můžete také pohodlně koupit v obchodě, za mě se ale cenově vůbec nevyplatí. Doma si máslo zvládnete hravě přepustit sami.

Tento a další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin naleznete v e-knize, kterou si můžete stáhnout zde na webu zcela zdarma.

Věděli jste, že

Mléčný tuk obsahuje některé velmi zdravé složky, jako jsou vyšší množství protizánětlivých omega-3 mastných kyselin, konjungovaná kyselina linoleová, vitamin E a karotenoidy.

zdroj
HARTWIG, Dallas a Melissa HARTWIG. Jídlo na prvním místě. Druhé, aktualizované vydání. Přeložil Libuše MOHELSKÁ. V Brně: Jan Melvil Publishing, 2014. Fit & food. ISBN 9788087270677.

Přepuštěné máslo nebo ghí?

Tyhle dva pojmy se často pletou a ne každý v nich má jasno. Jaký je tedy rozdíl mezi přepuštěným máslem a ghí?

Ghí je jenom jiná forma přepuštěného másla. Na ghí jednoduše necháme máslo ohřívat déle, dokud nezačne mléčná bílkovina hnědnout, srážet se a klesat na dno. Ghí má v porovnání s přepuštěným máslem sladší, oříškovou chuť.

zdroj
HARTWIG, Melissa, Dallas HARTWIG a Richard BRADFORD. Whole30: třicetidenní restart, který vám přinese zdraví a svobodu v jídle. Přeložil Libuše MOHELSKÁ. Brno: Jan Melvil Publishing, 2015. Fit & food. ISBN 978-80-87270-76-9.

Množství

cca 200 g

Vaření

15 – 20 minut

Suroviny

  • 250 g másla

Postup

  • máslo dáme do kastrůlku a rozpustíme
  • necháme hřát na mírném plameni, aby se máslo nepřipálilo
  • na povrchu vzniká během vaření pěna obsahující přebytečné mléčné proteiny, kterou postupně sbíráme a odstraňujeme
  • jakmile se pěna přestane tvořit, máme krásně čirý čistý mléčný tuk – přepuštěné máslo
  • do sklenice nebo jiné nádoby na skladování lijeme přes plátýnko, abychom odfiltrovali zbytky bílkoviny (místo plátýnka postačí obyčejná utěrka nebo kapesník)
  • necháme vychladnout a poté dáme ztuhnout do lednice
Výživové údaje* na 100 g
Energie 810 kcal
Bílkoviny 0,1 g
Sacharidy 0,1 g
Tuky 99 g

*Uvedené nutriční hodnoty byly převzaty z kalorických tabulek.

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*