Klasické máslo obsahuje dle platné legislativy minimálně 80% mléčného tuku, zbytek tvoří voda, mléčné bílkoviny a mléčný cukr (laktóza). Ty mohou být pro citlivé jedince problematické. Přepuštěním másla mléčné bílkoviny i cukr odstraníme a získáme čistý mléčný tuk, který se skvěle hodí k dochucování jídel i k tepelným úpravám (i za vysokých teplot).
Přepuštěné máslo nebo ghí si můžete také pohodlně koupit v obchodě, za mě se ale cenově vůbec nevyplatí. Doma si máslo zvládnete hravě přepustit sami.
Tento a další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin naleznete v e-knize, kterou si můžete stáhnout zde na webu zcela zdarma.
Věděli jste, že
Mléčný tuk obsahuje některé velmi zdravé složky, jako jsou vyšší množství protizánětlivých omega-3 mastných kyselin, konjungovaná kyselina linoleová, vitamin E a karotenoidy.
zdroj
HARTWIG, Dallas a Melissa HARTWIG. Jídlo na prvním místě. Druhé, aktualizované vydání. Přeložil Libuše MOHELSKÁ. V Brně: Jan Melvil Publishing, 2014. Fit & food. ISBN 9788087270677.
Přepuštěné máslo nebo ghí?
Tyhle dva pojmy se často pletou a ne každý v nich má jasno. Jaký je tedy rozdíl mezi přepuštěným máslem a ghí?
Ghí je jenom jiná forma přepuštěného másla. Na ghí jednoduše necháme máslo ohřívat déle, dokud nezačne mléčná bílkovina hnědnout, srážet se a klesat na dno. Ghí má v porovnání s přepuštěným máslem sladší, oříškovou chuť.
zdroj
HARTWIG, Melissa, Dallas HARTWIG a Richard BRADFORD. Whole30: třicetidenní restart, který vám přinese zdraví a svobodu v jídle. Přeložil Libuše MOHELSKÁ. Brno: Jan Melvil Publishing, 2015. Fit & food. ISBN 978-80-87270-76-9.
Domácí Přepuštěné máslo / ghí
cca 200 g
15 – 20 minut
Postup
- Máslo dejte do kastrůlku a rozpusťte.
- Nechte hřát na mírném plameni, aby se máslo nepřipálilo.
- Na povrchu vzniká během vaření pěna obsahující přebytečné mléčné proteiny, kterou postupně sbírejte a odstraňujte.
- Jakmile se pěna přestane tvořit, máte krásně čirý čistý mléčný tuk – přepuštěné máslo.
- Do sklenice nebo jiné nádoby na skladování lijte přes plátýnko, abyste odfiltrovali zbytky bílkoviny (místo plátýnka postačí obyčejná utěrka nebo kapesník).
- Nechte vychladnout a poté dejte ztuhnout do lednice.
Výživové údaje* | na 100 g |
---|---|
Energie | 810 kcal |
Bílkoviny | 0,1 g |
Sacharidy | 0,1 g |
Tuky | 99 g |
*Uvedené nutriční hodnoty byly převzaty z kalorických tabulek.