Koprovka z cukety

Když vám manžel řekne, že má chuť na koprovku, je jedno, jakým stylem se stravujete, prostě ji nějak vymyslíte. Vyzkoušela jsem hned několik možností a receptů na koprovou omáčku a nejvíc se nám osvědčila tato verze z cukety.

Koprovku podávám klasicky s vařeným hovězím nebo vařenými vejci. Jako příloha se hodí například vařené brambory nebo batáty.

Věděli jste, že

Historie kopru sahá až do starověku, znám byl již ve starém Egyptě, Řecku a Římě. Zmínku o kopru nalezneme také v Novém zákoně. Kopr má mnoho léčivých účinků: působí tišivě při zažívacích obtížích a nadýmání, je doporučován na ledvinová onemocnění, podporuje tvorbu mléka u kojících matek, podporuje tvorbu žaludečních šťáv, tiší kašel, pomáhá při nespavosti a koupel s koprovými semeny údajně posiluje nehty.

zdroj:
Kopr vonný. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. [cit. 2020-11-05]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kopr_vonn%C3%BD

Počet porcí

4

Příprava

10-15 minut

Vaření

20 minut

Suroviny

  • 1 středně velká cuketa (cca 500 g)

  • 1 svazek (cca 25 g) kopru

  • 1 hrnek vývaru (já používám hovězí nebo zeleninový)

  • 1 hrnek kokosového mléka

  • 1 větší cibule

  • 2 lžíce (cca 30 g) přepuštěného másla

  • 1-2 lžíce medu

  • 1/2 lžíce octa (může být víc, pokud máte raději kyselejší)

  • 2 lžičky soli

  • 1/4 lžičky mletého pepře

Postup

  • V hrnci na másle obděláme na drobno nakrájenou cibuli.
  • Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a necháme ji změknout (cca 10 minut).
  • Zalijeme vývarem a kokosovým mlékem a 5 minut vaříme.
  • Vše rozmixujeme do hladka a ochutíme solí, pepřem, medem a octem.
  • Nakonec přihodíme nakrájený kopr a ještě další 2 minuty povaříme.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 236 kcal
Bílkoviny 3,7 g
Sacharidy 16,9 g
Tuky 17,9 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*