Domů » Domácí kokosové máslo
Domácí kokosové máslo recept

Domácí kokosové máslo

Došlo mi kokosové máslo a protože mé oblíbené má dlouhodobý výpadek a nedá v ČR koupit, rozhodla jsem se zkusit si vyrobit vlastní domácí kokosové máslo. Na internetu jsem našla spoustu postupů, některé až podezřele jednoduché, jiné zas dost složité. Nejčastější recept byl jednoduše rozmixovat kokos. A tak jsem to zkusila. Sama jsem se nestačila divit, když jsem po minutě mixování měla naprosto skvělé kokosové máslo.

Pro výrobu domácího kokosového másla potřebujete pouze dvě věci: BIO strouhaný kokos a vysokorychlostní sekáček nebo mixér. Kokos použijte opravdu v BIO kvalitě, a to z důvodu, že BIO kokos je mnohem šťavnatější. Z běžného vysušeného strouhaného kokosu se supermarketu byste pravděpodobně kokosové máslo vůbec nepřipravili a ještě byste si odvařili mixér. BIO strouhaný kokos koupíte v každé prodejně zdravé výživy i ve většině supermarketů za řádově desítky korun.

Kromě kokosu budete potřebovat ještě výkonný mixér nebo sekáček. Ne každý mixér dokáže máslo z kokosu vyrobit. Výborně se pro tyto účely hodí například nožový mlýnek na kávu. Ten používám i já. Pro přípravu kávy je zcela nevhodný, takže pokud ho máte, alespoň ho smysluplně využijete. Dále se hodí třeba na mletí ořechů či ovesných vloček na mouku, například k přípravě raw sušenek s kousky čokolády.

Kokosové máslo můžete mlsat jen tak na lžičku nebo s ovocem. Má nasládlou chuť a připomíná pralinky Raffaello. Zároveň ho využijete i pro pečení a přípravu sladkých dezertů, například mých oblíbených Raw Oreo, kokosovo-citrónových sušenek nebo pomerančovo-kokosového dortu, který u vás sklízí velký úspěch.

Kokosové máslo, stejně jako další produkty z kokosu, je vhodné také při AIP eliminaci.

Množství

1/4 hrnku (cca 60 g)

Příprava

2 minuty

Suroviny

  • 1 hrnek BIO strouhaného kokosu

Postup

  • Kokos nasypeme do vysokorychlostního mixéru nebo sekáčku a mixujeme, dokud nezískáme tekuté kokosové máslo. Konzistencí připomíná jiná ořechová másla. Mně celý proces trvá v sekáčku na kávu 1-2 minuty. Čas se však bude odvíjet od toho, jaký máte typ mixéru/sekáčku a také, jak šťavnatý je váš kokos.
  • Přendáme do skleničky a skladujeme v suchu při pokojové teplotě, při které si zachová tekutou konzistenci. Kokosové máslo můžete skladovat také v lednici, kde ale ztuhne, takže bude potřeba ho před každým použitím roztopit v horké vodní lázni.
Výživové údaje* na 100 g
Energie 670 kcal
Bílkoviny 6,7 g
Sacharidy 7,4 g
Tuky 65 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*