Domů » Mrkvové muffiny s kokosovou polevou
Mrkvové muffiny s kokosovou polevou (paleo, AIP)

Mrkvové muffiny s kokosovou polevou

Můj recept na mrkvovo-kokosové muffiny, které jsme měli i na svatbě, dodnes sklízí v našem okolí úspěch. Některé mé kamarádky si dokonce speciálně kvůli tomuhle receptu shání plantainy, které by jinak pravděpodobně nikdy v kuchyni nevyzkoušely. Je mi však jasné, že ne každý má možnost sehnat plantainy. Rozhodla jsem se tedy vytvořit ještě jeden recept na mrkvové muffiny, které si může dopřát každý.

Mrkvové muffiny s kokosovou polevou (paleo, AIP)

Muffiny můžete podávat jen tak samotná, ale já mám pocit, že na mrkvové muffiny zkrátka a dobře patří poleva. V prvním receptu na mrkvovo-kokosové muffiny, které ode mě už můžete znát, používám máslový krém. V případě těchto mrkvových muffinů jsem se rozhodla pro kokosovou polevou připravenou z kokosového másla, které si můžete velice jednoduše připravit i doma (recept na domácí kokosové máslo najdete zde). Výhodou kokosové polevy je, že neobsahuje žádné mléčné výrobky, a tudíž si ji můžete dopřát i v AIP eliminaci, nebo pokud mléčné výrobky špatně trávíte.

Mrkvové muffiny s kokosovou polevou (paleo, AIP)

Mrkvové muffiny s kokosovou polevou (bez lepku, paleo, AIP, ABKM, vegan)

Počet porcí

12 muffinů

Příprava

20 minut

Pečení

30 minut

Suroviny

  • Mrkvové muffiny
  • 2 hrnky (cca 200 g) nastrouhané mrkve (asi 4 středně velké mrkve)

  • 2 hrnky (cca 200 g) mandlové mouky (v AIP eliminaci nebo při alergii na ořechy použijte mouku z tygřích ořechů)

  • 1/2 hrnku (cca 60 g) tapiokové mouky

  • 1/2 hrnku (cca 60 g) kokosové mouky

  • 1/2 hrnku (120 ml) roztopeného kokosového oleje

  • 1/2 hrnku (120 ml) javorového sirupu

  • 3-4 vejce (v AIP eliminaci nebo v případě alergie na vejce použijte vejce želatinová)

  • 2 lžíce octa (například jablečného)

  • 2 lžičky jedlé sody

  • 2 lžičky skořice

  • 2 lžičky vanilkového extraktu

  • 1 lžička sušeného zázvoru

  • špetka soli

  • 1/2 hrnku (cca 100-120 g) rozinek (volitelně)

  • Kokosová poleva
  • 1/2 hrnku (cca 120 g) kokosového másla

  • 1/4 hrnku (60 ml) kokosového mléka

  • 2-3 lžíce javorového sirupu

  • 1 lžička vanilkového extraktu

Tento recept na mrkvové muffiny s kokosovou polevou je ukázkou z mé e-kuchařky DEZERTY BEZ ALERGENŮ. Všechny recepty obsažené v kuchařce jsou přirozeně bez běžných alergenů, tedy lepku, laktózy, vejec, ořechů, sójy a dalších. Zároveň jsou vhodné také při eliminační fázi autoimunitního protokolu.

Dezerty bez alergenů

V elektronické kuchařce Dezerty bez alergenů naleznete celkem 50 receptů na chutné zdravé dezerty neobsahující běžné alergeny, tedy lepek, laktózu, vejce, ořechy, sóju a další. Veškeré recepty zároveň splňují zásady paleo stravy a jsou vhodné i při AIP eliminaci, ABKM (alergii na bílkovinu kravského mléka) či veganském způsobu stravování. Kompletní seznam receptů včetně vybraných celých receptů naleznete v ukázce, kterou si můžete stáhnout zcela zdarma.

Postup

  • Necháme předehřát troubu na 170 °C.
  • Mrkve oloupeme a nastrouháme na jemno.
  • V míse smícháme nejprve všechny suché ingredience, tedy mandlovou, tapiokovou a kokosovou mouku, jedlou sodu, skořici, mletý zázvor a špetku soli.
  • Zvlášť v jiné míse smícháme tekuté ingredience, tedy roztopený kokosový olej, javorový sirup, ocet, vanilkový extrakt a vejce (pokud používáme slepičí, v případě želatinového si ho připravíme zvlášť).
  • Následně všechny ingredience na těsto smícháme dohromady.
  • Těsto dáme do formy na muffiny a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 30 minut.
  • Upečené muffiny necháme vychladnout a poté si připravíme kokosovou polevu tak, že na vodní lázni pomocí metličky smícháme všechny ingredience. Polevou ozdobíme jednotlivé muffiny a před podáváním dáme minimálně na půl hodiny ztuhnout do lednice.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 402 kcal
Bílkoviny 7,2 g
Sacharidy 28,5 g
Tuky 29,3 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

10 Komentářů

  1. Milá Aničko,

    tento dezert nemá chybu! Místo rozinek jsem do těsta přidala maliny a borůvky a dala méně javorového sirupu než je uvedeno v receptu. Ta textura a sladkost po upečení! Luxus! Už jsem zbodla tři a bojím se, že do večera na zbytek rodiny nezbude 😀 Děkuji za sdílení tohoto božího receptu!

  2. Tak lepší dezert jsem nejedla. Dnes upečeno. Moc děkuji za tyto stránky. Zkouším hlavně dezerty a jsou úžasné.

  3. Prosim, dal by se nahradit javorovy sirup jinym sladidlem pro diabetiky? Popr. jakym a v jakem pomeru. Dekuji.

    • Zdravím, Petro, omlouvám se za opožděnou reakci, nějak mi váš komentář zapadl.
      V tomto receptu by jistě javorový sirup za jiné sladidlo vyměnit šel. Nedokáži bohužel říct přesný poměr, nemám se sladidly vhodnými pro diabetiky zkušenost.

  4. Nejlepší AIP dezert, jaký jsem zatím vyzkoušela! Děkuji za stránky plné inspirace a praktických chutných receptů.

  5. Nejlepší aip dezert, jaký jsem zatím pekla.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*