Před lety jsem si v jedné ze svých oblíbených pražských raw cukráren dala zákusek nazvaný “raw sušenky”. Byl to jeden z nejlepších raw zákusků, jaký jsem kdy měla. Bohužel jsem od té doby již nikdy na sušenky v cukrárně nenarazila. A tak jsem nelenila a pokusila se vytvořit své vlastní raw sušenky.
S receptem na raw sušenky jsem si dlouho hrála, abych vychytala ten nejlepší poměr ingrediencí a s výsledkem jsem maximálně spokojená. Sušenky jsou za mě akorát sladké a mají skvělou konzistenci. Doporučuji je skladovat v lednici, kde zůstanou pěkně pevné. Obsažený kokosový olej totiž při pokojové teplotě rychle taje, takže i sušenky začnou měknout.

Raději než hotové čokoládové pecičky používám do sušenek čokoládu, kterou si nožem nakrájím na menší kousku. Mou nejoblíbenější raw čokoládou je jednoznačně čokoláda od značky My Raw Joy. A protože mám tuto značku, která původně vznikla v České republice, opravdu ráda, oslovila jsem ji a vyjednala pro vás slevu 10 % při nákupu na webu myrawjoy.com. Pro uplatnění slevy použijte kód “receptyprozivot10”.

20 malých sušenek o ⌀ 5 cm
10-15 minut
Suroviny
1 hrnek (cca 140 g) kešu ořechů, namletých na jemno
1 hrnek (cca 100 g) na jemno mletých ovesných vloček
nebo mandlové mouky (pro paleo verzi)1/3 hrnku (cca 75 g) kokosového oleje
2 lžíce na jemno mletého kokosového nebo datlového cukru
1 lžička vanilkového extraktu nebo 1/4 lžičky mleté vanilky
1/4 hrnku (cca 40 g) čokoládových kousků
Postup
- Pokud nemáme, nejprve si nameleme na jemno ovesné vločky, kešu ořechy a kokosový cukr. Doporučuji každou surovinu namlít zvlášť. Výborně se k tomuto účelu hodí nožový mlýnek na kávu.
- Následně všechny ingredience kromě kousků čokolády smícháme dohromady a vytvoříme si těsto.
- Přidáme čokoládové kousky a zamícháme je do těsta. Pár kousků si můžeme schovat a dát je později navrch na hotové sušenky.
- Z těsta tvoříme jednotlivé sušenky. Navrch je můžeme ještě ozdobit pár kousky čokolády.
- Hotové sušenky dáme ještě přibližně na hodinu ztuhnout do lednice. Poté můžeme podávat. Sušenky doporučuji skladovat v lednici. Při pokojové teplotě začne tát kokosové máslo a sušenky ztratí svou pevnost.
Výživové údaje* | na 1 sušenku |
---|---|
Energie | 102 kcal |
Bílkoviny | 2 g |
Sacharidy | 6,8 g |
Tuky | 7,3 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.