Raw Oreo (Paleo, Raw, Vegan, GAPS)

Raw Oreo

Můj přístup ke stravování nejvíce ovlivnila hned první kniha, kterou jsem na téma jídlo četla. Byla jí kniha manželů Hartwigových Jídlo na prvním místě. Mimo jiné mi z ní utkvělo jejich porovnání pojídání klasických Oreo sušenek a pečeného hovězího žebírka. Asi vás nepřekvapí, že hovězí žebírko v tomto případě bezpečně vyhrává na celé čáře (viz níže).

Raw verze oblíbených světoznámých Oreo sušenek se však vůbec nemusíte bát. Obsahují totiž pouze opravdové jídlo a nikoli jeho náhražky. Jsou přirozeně bez lepku, bez laktózy, bez cukru a dokonce na jejich výrobu nepotřebujete ani žádná jiná sladidla a přesto jsou výborné.

Oproti původním nepřirozeně tmavým sušenkám vám u těchto nepečených nehrozí, že byste se jimi přecpali, a rozhodně si jejich konzumaci nemusíte vyčítat. Navíc myslím, že mnohem lépe splňují definici uvedenou na obalu Oreo sušenek: „Kakaové sušenky s náplní s vanilkovou příchutí (29%).“ Pokud máte navíc rádi kokos, nepochybně si tuto raw dobrotu zamilujete.

Věděli jste, že

Klasické Oreo sušenky jsou vysoce průmyslově zpracovávané a obsahují pouze tzv. prázdné kalorie, což znamená, že mají sice vysokou energetickou hodnotu, ale nedodávají tělu žádné potřebné živiny. Můžete se tak jimi nacpat k prasknutí a vaše tělo stejně nebude nasyceno, protože nedostane dostatečné množství živin. Na rozdíl od nich hovězí žebírko obsahuje komplexní bílkoviny a k tomu přirozeně se vyskytující tuk. Díky této kombinaci dodáte jeho konzumací tělu potřebné množství živin a doopravdy se nasytíte.

zdroj
HARTWIG, Dallas a Melissa HARTWIG. Jídlo na prvním místě. Druhé, aktualizované vydání. Přeložil Libuše MOHELSKÁ. V Brně: Jan Melvil Publishing, 2014. Fit & food. ISBN 9788087270677.

Počet porcí

30 sušenek
(Ø 35 mm)

Příprava

10 minut

Výroba sušenek

15-20 minut

Suroviny

  • Těsto na sušenky
  • 1 hrnek (cca 70 g) strouhaného kokosu

  • 1/2 hrnku (cca 50 g) mandlové mouky

  • 1/2 hrnku (cca 60 g) nepraženého raw kakaa

  • 1/2 hrnku (cca 100 g) vypeckovaných datlí (můžete použít čerstvé i sušené nebo datlovou pastu)

  • 2 lžíce vody

  • 1 lžíce kokosového oleje

  • Krém
  • 1/2 hrnku (cca 100 g) kokosového másla

  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Datle rozmixujeme společně s vodou na datlovou kaši.
  • Poté smícháme v míse s ostatními ingrediencemi na těsto.
  • Těsto necháme chvíli (10-15 minut) odpočinout v lednici.
  • Mezitím si rozmícháme kokosové máslo a vanilkovým extraktem.
  • Těsto rozválíme mezi dvěma pečícími papíry nebo potravinovými fóliemi a pomocí vykrajovátka vyrobíme kolečka – jednotlivé sušenky.
  • Sušenky slepujeme kokosovým máslem. Pokud je máslo příliš tekuté, dejte ho na pár minut ztuhnout do ledničky, pravidelně ho však kontrolujte, tuhne velmi rychle.
  • Hotové sušenky skladujeme v lednici, aby se krém neroztekl.
Výživové údaje* na 1 sušenku
Energie 70 kcal
Bílkoviny 1,4 g
Sacharidy 3,7 g
Tuky 5,3 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*