Raw Oreo

Můj přístup ke stravování nejvíce ovlivnila hned první kniha, kterou jsem na téma jídlo četla. Byla jí kniha manželů Hartwigových Jídlo na prvním místě. Mimo jiné mi z ní utkvělo jejich porovnání pojídání klasických Oreo sušenek a pečeného hovězího žebírka. Asi vás nepřekvapí, že hovězí žebírko v tomto případě bezpečně vyhrává na celé čáře (viz níže).

Raw verze oblíbených světoznámých Oreo sušenek se však vůbec nemusíte bát. Obsahují totiž pouze opravdové jídlo a nikoli jeho náhražky. Jsou přirozeně bez lepku, bez laktózy, bez cukru a dokonce na jejich výrobu nepotřebujete ani žádná jiná sladidla a přesto jsou výborné.

Oproti původním nepřirozeně tmavým sušenkám vám u těchto nepečených nehrozí, že byste se jimi přecpali, a rozhodně si jejich konzumaci nemusíte vyčítat. Navíc myslím, že mnohem lépe splňují definici uvedenou na obalu Oreo sušenek: „Kakaové sušenky s náplní s vanilkovou příchutí (29%).“ Pokud máte navíc rádi kokos, nepochybně si tuto raw dobrotu zamilujete.

Věděli jste, že

Klasické Oreo sušenky jsou vysoce průmyslově zpracovávané a obsahují pouze tzv. prázdné kalorie, což znamená, že mají sice vysokou energetickou hodnotu, ale nedodávají tělu žádné potřebné živiny. Můžete se tak jimi nacpat k prasknutí a vaše tělo stejně nebude nasyceno, protože nedostane dostatečné množství živin. Na rozdíl od nich hovězí žebírko obsahuje komplexní bílkoviny a k tomu přirozeně se vyskytující tuk. Díky této kombinaci dodáte jeho konzumací tělu potřebné množství živin a doopravdy se nasytíte.

zdroj
HARTWIG, Dallas a Melissa HARTWIG. Jídlo na prvním místě. Druhé, aktualizované vydání. Přeložil Libuše MOHELSKÁ. V Brně: Jan Melvil Publishing, 2014. Fit & food. ISBN 9788087270677.

Počet porcí

30 sušenek
(Ø 35 mm)

Příprava

10 minut

Výroba sušenek

15-20 minut

Suroviny

  • Těsto na sušenky
  • 1 hrnek (cca 70 g) strouhaného kokosu

  • 1/2 hrnku (cca 50 g) mandlové mouky

  • 1/2 hrnku (cca 60 g) nepraženého raw kakaa

  • 1/2 hrnku (cca 100 g) vypeckovaných datlí (můžete použít čerstvé i sušené nebo datlovou pastu)

  • 2 lžíce vody

  • 1 lžíce kokosového oleje

  • Krém
  • 1/2 hrnku (cca 100 g) kokosového másla

  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Datle rozmixujeme společně s vodou na datlovou kaši.
  • Poté smícháme v míse s ostatními ingrediencemi na těsto.
  • Těsto necháme chvíli (10-15 minut) odpočinout v lednici.
  • Mezitím si rozmícháme kokosové máslo a vanilkovým extraktem.
  • Těsto rozválíme mezi dvěma pečícími papíry nebo potravinovými fóliemi a pomocí vykrajovátka vyrobíme kolečka – jednotlivé sušenky.
  • Sušenky slepujeme kokosovým máslem. Pokud je máslo příliš tekuté, dejte ho na pár minut ztuhnout do ledničky, pravidelně ho však kontrolujte, tuhne velmi rychle.
  • Hotové sušenky skladujeme v lednici, aby se krém neroztekl.
Výživové údaje* na 1 sušenku
Energie 70 kcal
Bílkoviny 1,4 g
Sacharidy 3,7 g
Tuky 5,3 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*