Můj přístup ke stravování nejvíce ovlivnila hned první kniha, kterou jsem na téma jídlo četla. Byla jí kniha manželů Hartwigových Jídlo na prvním místě. Mimo jiné mi z ní utkvělo jejich porovnání pojídání klasických Oreo sušenek a pečeného hovězího žebírka. Asi vás nepřekvapí, že hovězí žebírko v tomto případě bezpečně vyhrává na celé čáře (viz níže).
Raw verze oblíbených světoznámých Oreo sušenek se však vůbec nemusíte bát. Obsahují totiž pouze opravdové jídlo a nikoli jeho náhražky. Jsou přirozeně bez lepku, bez laktózy, bez cukru a dokonce na jejich výrobu nepotřebujete ani žádná jiná sladidla a přesto jsou výborné.

Oproti původním nepřirozeně tmavým sušenkám vám u těchto nepečených nehrozí, že byste se jimi přecpali, a rozhodně si jejich konzumaci nemusíte vyčítat. Navíc myslím, že mnohem lépe splňují definici uvedenou na obalu Oreo sušenek: „Kakaové sušenky s náplní s vanilkovou příchutí (29%).“ Pokud máte navíc rádi kokos, nepochybně si tuto raw dobrotu zamilujete.

Věděli jste, že
Klasické Oreo sušenky jsou vysoce průmyslově zpracovávané a obsahují pouze tzv. prázdné kalorie, což znamená, že mají sice vysokou energetickou hodnotu, ale nedodávají tělu žádné potřebné živiny. Můžete se tak jimi nacpat k prasknutí a vaše tělo stejně nebude nasyceno, protože nedostane dostatečné množství živin. Na rozdíl od nich hovězí žebírko obsahuje komplexní bílkoviny a k tomu přirozeně se vyskytující tuk. Díky této kombinaci dodáte jeho konzumací tělu potřebné množství živin a doopravdy se nasytíte.
zdroj
HARTWIG, Dallas a Melissa HARTWIG. Jídlo na prvním místě. Druhé, aktualizované vydání. Přeložil Libuše MOHELSKÁ. V Brně: Jan Melvil Publishing, 2014. Fit & food. ISBN 9788087270677.
Raw Oreo
30 sušenek <br>(Ø 35 mm)
10 minut
15-20 minut
Suroviny
- Těsto na sušenky
1 hrnek (cca 70 g) strouhaného kokosu
½ hrnku (cca 50 g) mandlové mouky (v AIP eliminaci použijte mouku z tygřích ořechů)
½ hrnku (cca 60 g) nepraženého raw kakaa (nebo karobu při AIP eliminaci)
½ hrnku (cca 100 g) vypeckovaných datlí (můžete použít čerstvé i sušené nebo datlovou pastu)
2 lžíce vody
1 lžíce kokosového oleje
- Krém
½ hrnku (cca 100 g) kokosového másla
½ lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Datle rozmixujte společně s vodou na datlovou kaši.
- Poté smíchejte v míse s ostatními ingrediencemi na těsto.
- Těsto nechte chvíli (10-15 minut) odpočinout v lednici.
- Mezitím si rozmíchejte kokosové máslo s vanilkovým extraktem.
- Těsto rozválejte mezi dvěma pečícími papíry nebo potravinovými fóliemi a pomocí vykrajovátka vyrobte kolečka – jednotlivé sušenky.
- Sušenky slepujte kokosovým máslem. Pokud je máslo příliš tekuté, dejte ho na pár minut ztuhnout do ledničky, pravidelně ho však kontrolujte, tuhne velmi rychle.
- Hotové sušenky skladujte v lednici, aby se krém neroztekl.
Výživové údaje* | na 1 sušenku |
---|---|
Energie | 70 kcal |
Bílkoviny | 1,4 g |
Sacharidy | 3,7 g |
Tuky | 5,3 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Včera jsem dělala. Celé rodině chutnalo. 🙂
Jé, to mám velkou radost. Moc děkuji za zprávu, Petro. 😉