Domů » Pomerančovo-kokosový dort
Pomerančovo-kokosový dort (Paleo, AIP)

Pomerančovo-kokosový dort

Pomeranče jednoznačně patří k zimnímu období v našich končinách. Své využití najdou nejen v kuchyni, ale můžete si z nich vyrobit i různé vánoční dekorace. Já měla vždycky pomeranče nejradši lžičkou, kdy odkrojíte špičku a lžičkou z pomeranče postupně vybíráte šťávu. Poté pomeranč obrátíte naruby a vykoušete dužinu. Zábava alespoň na půl hodiny a kdo to zvládne, aniž by sebe nebo své okolí zacákal pomerančovou šťávou, je hrdina.

V loňském roce jsem se rozhodla, že zkusím využít pomeranče také při pečení. Výsledkem je tento svěží lahodný pomerančovo-kokosový dort. Hlavními ingrediencemi jsou zde čerstvý pomeranč a kokosové máslo.

pomerančovo-kokosový dort

Nenechte se zmást názvem, kokosové máslo nemá s klasickým máslem nic společného. Jedná se o velmi najemno nastrouhaný kokos s trochou kokosového oleje. Stejně jako kokosový olej pak máslo i při nižší pokojové teplotě tuhne a kokosová část se může oddělovat od kokosového oleje. Před použitím tedy kokosové máslo roztopte, stačí ho dát na chvíli do horké vodní lázně. Následně ještě kokosové máslo dobře promíchejte. Kokosové máslo si můžete snadno vyrobit i sami doma, je však zapotřebí mít výkonný mixér.

Pomerančovo-kokosový dort

Z uvedeného množství ingrediencí jsem pekla dort ve formě o průměru 16 cm nebo koláč ve formě 16×18 cm.

Pokud byste chtěli pomerančovo-kokosový dort ještě vylepšit, můžete ho polít roztopeným kokosovým máslem a tím vytvořit bílou polevu. Kokosové máslo na polevu můžete pře tím ještě smíchat s pomerančovou šťávou nebo trochou vašeho oblíbeného sladidla (například medu).

pomerančovo-kokosový dort

Počet porcí

8

Příprava

15 minut

Pečení

30 minut

Suroviny

  • 1 pomeranč (budeme potřebovat kůru a šťávu)

  • 100 g kokosového másla (pokud máte máslo ztuhlé, nechte ho předem roztopit, stačí na pár minut ponořit do horké vodní lázně)

  • 1/2 hrnku (cca 100 ml) kokosového mléka

  • 1/2 hrnku (cca 50 g) mandlové mouky (nebo mouky z tygřích ořechů při AIP eliminaci)

  • 1/2 hrnku (cca 40 g) strouhaného kokosu

  • 2 vejce (pokud nemůžete, použijte tzv. želatinová vejce)

  • 2 lžíce medu

  • 1 lžička skořice

  • 1 lžička jedlé sody

  • špetka soli

Postup

  • Necháme předehřát troubu na 180 °C a připravíme si dortovou formu, kterou vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme kokosovým oleje a vysypeme kokosem.
  • Do tekutého kokosového másla nastrouháme kůru z pomeranče a vymačkáme pomerančovou šťávu.
  • Přidáme vejce, med a kokosové mléko a vše promícháme.
  • Zvlášť smícháme všechny suché ingredience, tedy mandlovou mouku, kokos, skořici, jedlou sodu a špetku soli.
  • Nakonec vše smícháme dohromady a vytvořené těsto nalijeme do připravené formy.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30 minut.
  • Po upečení necháme před podáváním zcela vychladnout.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 226 kcal
Bílkoviny 4,6 g
Sacharidy 7,7 g
Tuky 19,2 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*