Domů » Masové kuličky v rajčatové omáčce
Masové kuličky v rajčatové omáčce (Paleo, Whole30, Lowcarb, Keto, GAPS)

Masové kuličky v rajčatové omáčce

V posledních pár měsících jsem si velmi oblíbila jako ingredienci při vaření rajčatové pyré, na které jsem před tím na nějakou dobu trochu pozapomněla. To se výborně hodí třeba do různých omáček (například boloňské, rajské, kari nebo na kuřecí minipizzy) a polévek (např. aztécké kuřecí). Díky tomu vznikl nápad na tyto masové kuličky v rajčatové omáčce. Recept můžete snadno obměňovat použitím různých druhů masa a jejich kombinací nebo přidáním koření. Já si pro zatím nejvíce oblíbila kombinaci krůtích prsou a vepřové plece, která může znít možná trochu zvláštně, ale funguje opravdu výborně.

Jako příloha k masovým kuličkám v rajčatové omáčce se hodí například špagety či jiné vaše oblíbené těstoviny nebo rýže.

Masové kuličky v rajčatové omáčce (paleo, Whole30, low carb, keto, scd, gaps)

Počet porcí

4

Příprava

15-20 minut

Vaření

10 minut

Pečení

15+10 minut

Suroviny

  • Masové kuličky
  • 800 g mletého masa

  • 1 menší cibule

  • 2 vejce

  • 4 lžíce mandlové mouky

  • 2 lžíce oregana

  • 2 lžičky soli

  • ¼ lžičky mletého pepře

  • Rajčatová omáčka
  • 2 hrnky (cca 500 g) rajčatového pyré

  • 1 hrnek (240 ml) vývaru nebo vody

  • 4 stroužky česneku

  • 1 lžíce olivového oleje nebo jiného vašeho oblíbeného

  • 1 lžička soli

Postup

  • Nechte předehřát troubu na 200 °C.
  • Ingredience na masové kuličky smíchejte dohromady, z těsta pak tvořte kuličky, které vyskládejte do pekáče.
  • Pečte v předehřáté troubě na 200 °C 15 minut.
  • Mezitím si vytvořte rajčatovou omáčku. Na olivovém oleji nechte rozvonět prolisovaný česnek, přidejte ostatní ingredience a vařte pod pokličkou asi 10 minut.
  • Omáčkou poté přelijte upečené masové kuličky a nechte ještě 10 minut péct v troubě.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 387 kcal
Bílkoviny 48,9 g
Sacharidy 8,7 g
Tuky 17,3 g

*Uvedené nutriční hodnoty platí pro kombinaci masa z krůtích prsou a vepřové plece a jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*