Aztécká kuřecí polévka

Aztécká polévka (španělsky sopa azteca nebo sopa de tortilla) je pikantní rajčatová polévka podávaná obvykle s kukuřičnou tortillou a avokádem. Pokud máte rádi pikantní chutě, pak si tento tradiční mexický recept jistě zamilujete. Pro ještě výraznější chuť můžete přidat nakrájenou chilli papričku.

Postupů, jak připravit aztéckou polévku, naleznete na internetu celou řadu. Já mám ráda jednoduché a na přípravu nenáročné recepty, a tak se mi velmi osvědčila příprava v pomalém hrnci. Pokud pomalý hrnec nemáte, doporučuji si ho pořídit. 😉 Do té doby můžete polévku stejně dobře uvařit i v hrnci na plotně.

Tento a další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin naleznete v e-knize, kterou si můžete stáhnout zde na webu zcela zdarma.

Počet porcí

4

Příprava

10-15 minut

Vaření

4 hodiny

Suroviny

  • 3-4 kuřecí prsa

  • 4 hrnky kuřecího vývaru

  • 2 hrnky rajčatového pyré nebo rajčat v plechovce (500 g)

  • 1 červená paprika

  • 1 cibule

  • 1 lžíce oleje na smažení

  • 3 stroužky česneku

  • 1-2 lžičky mletého chilli

  • 1 lžička drceného kmínu

  • pepř

  • sůl

  • avokádo

Postup

  • Do pánve dáme lžíci oleje, na kostičky nakrájenou cibuli a papriku a prolisovaný česnek a necháme pár minut obdělat.
  • Přendáme do pomalého hrnce a přidáme rajčata, vývar, kuřecí prsa, 1-2 lžičky chilli (podle toho, jak máme rádi ostré), 1 lžičku kmínu a opepříme.
  • Vaříme na stupni II 4 hodiny.
  • Prsa vyndáme a pomocí vidličky roztrháme na nudličky a vrátíme zpět do polévky.
  • Podle chuti můžeme ještě dosolit.
  • Podávejte s nakrájeným čerstvým avokádem.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 394 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 16,6 g
Tuky 15,9 g

*Uvedené nutriční hodnoty platí pro porci polévky podávané s 1/4 avokáda a jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*