Domů » Aztécká kuřecí polévka
Aztécká kuřecí polévka (Paleo, Whole30, Lowcarb, Keto, GAPS)

Aztécká kuřecí polévka

Aztécká polévka (španělsky sopa azteca nebo sopa de tortilla) je pikantní rajčatová polévka podávaná obvykle s kukuřičnou tortillou a avokádem. Pokud máte rádi pikantní chutě, pak si tento tradiční mexický recept jistě zamilujete. Pro ještě výraznější chuť můžete přidat nakrájenou chilli papričku.

Postupů, jak připravit aztéckou polévku, naleznete na internetu celou řadu. Já mám ráda jednoduché a na přípravu nenáročné recepty, a tak se mi velmi osvědčila příprava v pomalém hrnci. Pokud pomalý hrnec nemáte, doporučuji si ho pořídit. 😉 Do té doby můžete polévku stejně dobře uvařit i v hrnci na plotně.

Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v e-kuchařce WHOLE30 RECEPTY.

Whole30 recepty kuchařka

Aztécká kuřecí polévka (paleo, Whole30, low carb, keto, GAPS)

Počet porcí

4

Příprava

10-15 minut

Vaření

4 hodiny

Suroviny

  • 3-4 kuřecí prsa

  • 4 hrnky kuřecího vývaru

  • 2 hrnky rajčatového pyré nebo rajčat v plechovce (500 g)

  • 1 červená paprika

  • 1 cibule

  • 1 lžíce oleje na smažení (já používám olivový bez chuti a vůně nebo avokádový)

  • 3 stroužky česneku

  • 1-2 lžičky kajenského pepře nebo mletého chilli

  • 1 lžička drceného kmínu

  • pepř

  • sůl

  • avokádo

Postup

  • Do pánve dejte lžíci oleje, na kostičky nakrájenou cibuli a papriku a prolisovaný česnek a nechte pár minut obdělat.
  • Přendejte do pomalého hrnce a přidejte rajčata, vývar, kuřecí prsa, 1-2 lžičky chilli (podle toho, jak máme rádi ostré), 1 lžičku kmínu a opepříme.
  • Vařte na stupni II 4 hodiny.
  • Prsa vyndejte a pomocí vidličky roztrhejte na nudličky a vraťte zpět do polévky.
  • Podle chuti můžete ještě dosolit.
  • Podávejte s nakrájeným čerstvým avokádem.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 394 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 16,6 g
Tuky 15,9 g

*Uvedené nutriční hodnoty platí pro porci polévky podávané s 1/4 avokáda a jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

2 Komentářů

  1. Prvýkrát som robila túto polievku takmer pred 3mi rokmi a hneď si ju zamilovala (hoci sa mi podarilo prehnať to s kajenským korením – avokádo to zachránilo 🙂 ). Odporúčam všetkými desiatimi, jednoduchá a chutná. Skvelá, ďakujem za tento recept!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*