Květáková polévka

S příchodem čím dál tím chladnějších rán si ke snídani ráda dopřávám teplé husté krémové polévky. Postupně zkouším různé druhy zeleniny a nemohu se dočkat, jaké další polévky ještě připravím. Zatím patří mezi mé favority dýňová, rajčatová, pórková a nově také tato květáková.

Krémové polévky podávám obvykle s vařenými vejci a semínky. Díky květákové polévce jsem vyzkoušela také kombinaci s opečenou slaninou, která je naprosto vynikající. Slaninu jsem už dávala i do jiných polévek a určitě doporučuji zkusit.

Věděli jste, že

Květák velmi snadno a rychle rozděláte na růžičky tak, že ho rozkrojíte na čtvrtiny a poté odkrojíte tvrdý stonek ve středu.
Pro lepší představu se podívejte například na toto video: https://www.youtube.com/watch?v=PjXeSfmzEC8.

Počet porcí

2

Příprava

10 minut

Vaření

15 minut

Suroviny

  • 1 menší květák (500 g)

  • 2 hrnky vývaru (já používám zeleninový)

  • 2 lžíce (cca 30 g) přepuštěného másla

  • 1 cibule

  • 4 stroužky česneku

  • 1 bobkový list

  • 1 lžička soli

  • 1/4 lžičky mletého pepře

Postup

  • Květák očistíme a rozděláme na menší růžičky.
  • V hrnci na másle obděláme na drobno nakrájenou cibuli a česnek.
  • Přidáme květák, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a přihodíme bobkový list.
  • Vaříme 15 minut (květák by měl být měkký).
  • Rozmixujeme do hladka a můžeme podávat.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 231 kcal
Bílkoviny 7,5 g
Sacharidy 18,2 g
Tuky 15,7 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*