S příchodem čím dál tím chladnějších rán si ke snídani ráda dopřávám teplé husté krémové polévky. Postupně zkouším různé druhy zeleniny a nemohu se dočkat, jaké další polévky ještě připravím. Zatím patří mezi mé favority dýňová, rajčatová, pórková a nově také tato květáková.
Krémové polévky podávám obvykle s vařenými vejci a semínky. Díky květákové polévce jsem vyzkoušela také kombinaci s opečenou slaninou, která je naprosto vynikající. Slaninu jsem už dávala i do jiných polévek a určitě doporučuji zkusit.

Věděli jste, že
Květák velmi snadno a rychle rozděláte na růžičky tak, že ho rozkrojíte na čtvrtiny a poté odkrojíte tvrdý stonek ve středu.
Pro lepší představu se podívejte například na toto video: https://www.youtube.com/watch?v=PjXeSfmzEC8.
2
10 minut
15 minut
Suroviny
1 menší květák (500 g)
2 hrnky vývaru (já používám zeleninový)
2 lžíce (cca 30 g) přepuštěného másla (nebo oleje vhodného na smažení při AIP eliminaci)
1 cibule
4 stroužky česneku
1 bobkový list
1 lžička soli
1/4 lžičky mletého pepře (vynechte při AIP eliminaci)
Postup
- Květák očistíme a rozděláme na menší růžičky.
- V hrnci na másle obděláme na drobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidáme květák, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a přihodíme bobkový list.
- Vaříme 15 minut (květák by měl být měkký).
- Rozmixujeme do hladka a můžeme podávat.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 231 kcal |
Bílkoviny | 7,5 g |
Sacharidy | 18,2 g |
Tuky | 15,7 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.