Pórková polévka

Ještě před pár měsíci bych nevěřila, že si budu někdy upřímně pochutnávat na krémových polévkách. V dětství nebyly u nás doma nikdy moc populární, a tak jsem ani neměla tendenci si je dávat v restauracích nebo zkoušet sama připravit. V tomto směru mě nakopla až příprava e-knihy, kam jsem chtěla nějaké polévky zařadit, a tak jsem začala zkoušet nové recepty.

Kromě této pórkové polévky mám zatím vyladěnou ještě mrkvovou polévku, na kterou naleznete recept ve zmíněné e-knize, kterou si můžete stáhnout zcela zdarma. Časem budu určitě zkoušet i další.

Krémovou pórkovou polévku podávám s vařenými vejci a semínky, takže mi zastane celý hlavní chod. Semínka můžete použít slunečnicová, dýňová nebo jakékoli jiná, která zrovna máte. Polévku si vychutnáte nejen k obědu či večeři, ale klidně jako snídani.

Věděli jste, že

Pórek velmi snadno omyjete tak, že ho rozkrojíte podélně a poté opláchnete pod tekoucí vodou.
Pro lepší představu se podívejte například na toto video: https://www.youtube.com/watch?v=i2pIlEgmyYw.

Počet porcí

4

Příprava

15-20 minut

Vaření

45 minut

Suroviny

  • 2 pórky

  • 500 g brambor

  • 4 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 cibule

  • 4 stroužky česneku

  • 1 lžíce pažitky

  • 2 snítky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)

  • 1 bobkový list

  • 1 lžička soli

  • 1/2 lžičky mletého pepře

Postup

  • Na lžíci oleje osmahneme v hrnci nakrájenou cibuli a pórek s prolisovaným česnekem, cca 10 minut.
  • Do hrnce dáme nakrájené brambory a vývar tak, aby byly všechny brambory ponořené. Poté přidáme veškeré koření.
  • Přivedeme k varu a vaříme 30-35 minut, dokud nejsou brambory měkké.
  • Necháme pár minut vychladnout, rozmixujeme do hladka a můžeme podávat.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 380 kcal
Bílkoviny 13,6 g
Sacharidy 62,2 g
Tuky 8 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*