Ať už jim říkáte skotská nebo pštrosí vejce, jedná se o jednoduchý, rychlý a chutný recept, který stojí za to zařadit do jídelníčku. Základem jsou vařená vejce obalená v mletém mase. Obvykle se ještě dále obalují v klasickém trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) nebo jen ve strouhance. Na obalení můžete použít i různé zdravější alternativy, za mě však není vůbec potřeba. Zároveň nevidím důvod smažit vejce na pánvi ve vrstvě oleje, mnohem snadněji je připravíte v troubě bez zbytečného tuku navíc a ještě bez nutnosti stát u plotny.
Jednotlivé ingredience v receptu můžete libovolně obměňovat dle chutě, nálady a momentální dostupnosti. Vyzkoušejte různé druhy masa, bylinek i koření. Je na vás, zda přidáte cibuli a česnek či nikoli.
Jako příloha se hodí například různé zeleninové saláty nebo pyré z kořenové zeleniny.

Tento a další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin naleznete v e-knize, kterou si můžete stáhnout zde na webu zcela zdarma.
4
10 minut
30-35 minut
Suroviny
4 vejce, uvařená a oloupaná
500 g mletého masa
1 menší cibule
1 lžíce nasekaných čerstvých nebo sušených bylinek
2 stroužky česneku
1 lžička soli
½ lžička mletého černého pepře
¼ lžičky muškátového oříšku
Postup
- Troubu předehřejeme na 190°C.
- Cibuli nakrájíme nadrobno a smícháme ji s ostatními ingrediencemi (kromě vařených vajec).
- Směs rozdělíme na 4 části, z každé vytvarujeme v dlani placku a zabalíme do ní jedno vařené vejce.
- Pečeme v předehřáté troubě 25 minut.
- Zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme dalších 5-10 minut, dokud nejsou vejce opečená.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 286 kcal |
Bílkoviny | 32,2 g |
Sacharidy | 3,9 g |
Tuky | 15,8 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.