Skotská vejce

Ať už jim říkáte skotská nebo pštrosí vejce, jedná se o jednoduchý, rychlý a chutný recept, který stojí za to zařadit do jídelníčku. Základem jsou vařená vejce obalená v mletém mase. Obvykle se ještě dále obalují v klasickém trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) nebo jen ve strouhance. Na obalení můžete použít i různé zdravější alternativy, za mě však není vůbec potřeba. Zároveň nevidím důvod smažit vejce na pánvi ve vrstvě oleje, mnohem snadněji je připravíte v troubě bez zbytečného tuku navíc a ještě bez nutnosti stát u plotny.

Jednotlivé ingredience v receptu můžete libovolně obměňovat dle chutě, nálady a momentální dostupnosti. Vyzkoušejte různé druhy masa, bylinek i koření. Je na vás, zda přidáte cibuli a česnek či nikoli.

Jako příloha se hodí například různé zeleninové saláty nebo pyré z kořenové zeleniny.

Tento a další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin naleznete v e-knize, kterou si můžete stáhnout zde na webu zcela zdarma.

Počet porcí

4

Příprava

10 minut

Pečení

30-35 minut

Suroviny

  • 4 vejce, uvařená a oloupaná

  • 500 g mletého masa

  • 1 menší cibule

  • 1 lžíce nasekaných čerstvých nebo sušených bylinek

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžička soli

  • ½ lžička mletého černého pepře

  • ¼ lžičky muškátového oříšku

Postup

  • Troubu předehřejeme na 190°C.
  • Cibuli nakrájíme nadrobno a smícháme ji s ostatními ingrediencemi (kromě vařených vajec).
  • Směs rozdělíme na 4 části, z každé vytvarujeme v dlani placku a zabalíme do ní jedno vařené vejce.
  • Pečeme v předehřáté troubě 25 minut.
  • Zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme dalších 5-10 minut, dokud nejsou vejce opečená.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 286 kcal
Bílkoviny 32,2 g
Sacharidy 3,9 g
Tuky 15,8 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*