Dýňová polévka

Další jídlo, které si tento rok opravdu užívám, jsou krémové polévky. Myslím, že jsem za letošní rok snědla víc krémových polévek než za celých předchozích 30 let. No a když nám začíná podzim, přichází čas na dýňovou polévku. Mně se osvědčila tato verze s kari a chilli.

Dýňovou polévku podávám s dýňovými semínky. Pokud máte rádi ostřejší chuť, můžete přidat nakrájenou chilli papričku. Stejně jako do pórkové a mrkvové polévky i do dýňové ráda přidám ještě vejce vařená natvrdo a mám ji tak jako hlavní chod.

Věděli jste, že

Dýni hokkaido nemusíte na rozdíl od jiných druhů dýní loupat. Při vaření či pečení slupka rychle změkne. Pro další úpravu ji tak zpracujete velmi rychle, stačí ostrým nožem rozkrojit, vyndat dužinu se semínky a zbylou dýni nakrájet dle potřeby.

Počet porcí

6

Příprava

15 minut

Vaření

15 minut

Suroviny

  • 1 dýně hokkaido (cca 1 kg)

  • 1 mrkev

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 3 hrnky zeleninového nebo kuřecího vývaru

  • 1 hrnek kokosového mléka

  • 2 lžíce (cca 30 g) přepuštěného másla

  • 1 lžíce kari

  • 1 lžička chilli

  • sůl

Postup

  • Cibuli a česnek nakrájíme na drobno a lehce osmahneme v hrnci na přepuštěném másle.
  • Dýni nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce a cca 5 minut obděláme.
  • Přidáme na kolečka / kostičky nakrájenou mrkev, zasypeme kari a chilli kořením a zalijeme vývarem.
  • Vaříme asi 15 minut, dokud není zelenina měkká.
  • Do polévky nalijeme kokosové mléko a vše rozmixujeme do hladka.
  • Nakonec osolíme podle chuti (já dávám dvě lžičky soli).
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 189 kcal
Bílkoviny 4,4 g
Sacharidy 19,7 g
Tuky 12,2 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*