Domů » Polévka z pečených rajčat
Polévka z pečených rajčat (Paleo, Lowcarb, GAPS, Vegan)

Polévka z pečených rajčat

Kdyby mi ještě před pár měsíci někdo řekl, že si budu upřímně pochutnávat na rajčatové polévce, asi bych si poklepala na čelo a prohodila něco ve smyslu, že to není nic pro mě. Určitě by mě ani nenapadlo připravit si ji doma. Letos v létě jsem však docela náhodou ochutnala dvě různé rajské polévky a dost mě překvapilo, jak mi chutnaly. No a tak jsem si ji zkusila připravit i sama.

Možností, jak připravit rajčatovou polévku, je celá řada. Mně se nejvíce zalíbila varianta z pečených rajčat a paprik, která je velmi jednoduchá na přípravu. Rajčatovou polévku podávám s dýňovými semínky.

Věděli jste, že

Rajčata jsou nejbohatším zdrojem antioxidantu lykopenu, červeného rostlinného barviva ze skupiny karotenoidů. Podle dostupných výzkumů pomáhá lykopen při léčbě vysokého krevního tlaku, snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje imunitu, zabraňuje srážení krve a může mít pozitivní vliv také na mužskou neplodnost. Dále pomáhá předcházet mozkové mrtvici, rakovině prostaty a osteoporóze. Pro tyto účely jsou vhodné zejména rajské omáčky a další výrobky z vařených rajčat, neboť teplo rozkládá buněčné stěny rajčat, díky čemuž je lykopen dostupnější.

zdroje
ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader’s Digest, 2010. ISBN 9788074061073.
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.
Tomatoes and stroke protection. Harvard Health [online]. 2013 [cit. 2020-10-05]. Dostupné z: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/tomatoes-and-stroke-protection

Polévka z pečených rajčat (paleo, low carb, SCD, GAPS)

Počet porcí

4

Příprava

10 minut

Pečení

30 minut

Vaření

10-15 minut

Suroviny

  • 1 kg rajčat (6-8 větších rajčat)

  • 2 červené papriky

  • 1 cibule

  • 1 hlavička česneku (celý česnek)

  • 10 lístků bazalky

  • 2 lžíce olivového nebo jiného oleje vhodného pro teplou kuchyni

  • 1 hrnek zeleninového nebo kuřecího vývaru

  • 2 lžičky soli

  • 1 lžička barevného pepře

Postup

  • Nechte předehřát troubu na 200 °C.
  • Rajčata, papriky a cibuli očistěte, rozkrojte na poloviny nebo čtvrtiny a rovnoměrně vyskládejte na plech.
  • Česneku odkrojte špičku tak, aby se lehce odhalily všechny stroužky, a dejte ho vcelku na plech.
  • Přidejte asi 10 lístků čerstvé bazalky a zalijte olivovým olejem.
  • Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi půl hodiny, dokud nezačne zelenina lehce hnědnout.
  • Obsah plechu, kromě česneku, přendejte do hrnce. Česnek doslova vymačkejte ze slupky, po upečení je totiž česnek měkký, někdy až na kaši.
  • Vše zalijte vývarem, přidejte sůl a pepř a rozmixujte.
  • Poté ještě 10-15 minut vařte.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 172 kcal
Bílkoviny 5,2 g
Sacharidy 22,9 g
Tuky 6,3 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*