Polévka z pečených rajčat

Polévka z pečených rajčat

Kdyby mi ještě před pár měsíci někdo řekl, že si budu upřímně pochutnávat na rajčatové polévce, asi bych si poklepala na čelo a prohodila něco ve smyslu, že to není nic pro mě. Určitě by mě ani nenapadlo připravit si ji doma. Letos v létě jsem však docela náhodou ochutnala dvě různé rajské polévky a dost mě překvapilo, jak mi chutnaly. No a tak jsem si ji zkusila připravit i sama.

Možností, jak připravit rajčatovou polévku, je celá řada. Mně se nejvíce zalíbila varianta z pečených rajčat a paprik, která je velmi jednoduchá na přípravu. Rajčatovou polévku podávám s dýňovými semínky.

Věděli jste, že

Rajčata jsou nejbohatším zdrojem antioxidantu lykopenu, červeného rostlinného barviva ze skupiny karotenoidů. Podle dostupných výzkumů pomáhá lykopen při léčbě vysokého krevního tlaku, snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje imunitu, zabraňuje srážení krve a může mít pozitivní vliv také na mužskou neplodnost. Dále pomáhá předcházet mozkové mrtvici, rakovině prostaty a osteoporóze. Pro tyto účely jsou vhodné zejména rajské omáčky a další výrobky z vařených rajčat, neboť teplo rozkládá buněčné stěny rajčat, díky čemuž je lykopen dostupnější.

zdroje
ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader’s Digest, 2010. ISBN 9788074061073.
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.
Tomatoes and stroke protection. Harvard Health [online]. 2013 [cit. 2020-10-05]. Dostupné z: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/tomatoes-and-stroke-protection

Počet porcí

4

Příprava

10 minut

Pečení

30 minut

Vaření

10-15 minut

Suroviny

  • 1 kg rajčat (6-8 větších rajčat)

  • 2 červené papriky

  • 1 cibule

  • 1 hlavička česneku (celý česnek)

  • 10 lístků bazalky

  • 2 lžíce olivového nebo jiného oleje vhodného pro teplou kuchyni

  • 1 hrnek zeleninového nebo kuřecího vývaru

  • 2 lžičky soli

  • 1 lžička barevného pepře

Postup

  • Troubu necháme předehřát na 200°C.
  • Rajčata, papriky a cibuli očistíme, rozkrojíme na poloviny nebo čtvrtiny a rovnoměrně vyskládáme na plech.
  • Česneku odkrojíme špičku tak, aby se lehce odhalily všechny stroužky, a dáme ho vcelku na plech.
  • Přidáme asi 10 lístků čerstvé bazalky a zalijeme olivovým olejem.
  • Pečeme v předehřáté troubě asi půl hodiny, dokud nezačne zelenina lehce hnědnout.
  • Obsah plechu, kromě česneku, přendáme do hrnce. Česnek doslova vymačkáme ze slupky, po upečení je totiž česnek měkký, někdy až na kaši.
  • Vše zalijeme vývarem, přidáme sůl a pepř a rozmixujeme.
  • Poté ještě 10-15 minut vaříme.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 172 kcal
Bílkoviny 5,2 g
Sacharidy 22,9 g
Tuky 6,3 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*