Domů » Hraběnčiny řezy
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

Znáte hraběnčiny řezy? Já je mám neodmyslitelně spojeny s mou prababičkou a tetou, které je pekly snad při každé rodinné oslavě. Po letech jsem vytáhla jejich recept a začala je péct také. Řezy u mých kluků vzbuzují velký úspěch.

Hraběnčiny řezy se skládají ze čtyř vrstev. Na spodní vrstvu těsta patří nahrubo nastrouhaná jablíčka, ke kterým můžete volitelně přidat ještě vlašské ořechy a rozinky. Další vrstvou je sladký sníh ušlehaný z vaječných bílků. Nakonec přijde ještě jedna vrstva těsta, které se tentokrát nastrouhá nahrubo na struhadle.

Hraběnčiny řezy

Máte rádi jablečné dezerty? Vyzkoušejte také některé další mé oblíbené recepty s jablky:

Hraběnčiny řezy

Počet porcí

16 ks

Příprava

20-30 minut

Pečení

25 minut

Suroviny

  • Těsto
  • 2 hrnky (cca 240 g) ovesné nebo jiné vaší oblíbené mouky

  • ½ hrnku (cca 100 g) másla, lehce změklé (pro verzi bez laktózy použijte ghí)

  • 2 lžičky (cca 6 g) prášku do pečiva

  • 4 žloutky

  • 3 lžíce javorového sirupu nebo jiného sladidla

  • Náplň
  • 3-4 středně velká jablka (cca 600-800 g)

  • 1 lžička skořice

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 1 hrnek (100 g) vlašských ořechů, lehce nasekaných

  • ½ hrnku (cca 50 g) rozinek (volitelně)

  • Náplň 2
  • 4 bílky

  • 2 lžíce javorového sirupu nebo jiného sladidla

Postup

  • Připravte si formu či plech na řezy, já používám pekáček 24 x 24 cm, který vymažte tukem a vysypejte moukou nebo vyložte pečícím papírem.
  • Všechny ingredience na těsto dejte do mísy a vypracujte těsto. Doporučuji sundat prstýnky a pustit se do těsta rukama.
  • Hotové těsto rozdělte na dvě části. ⅓ těsta zabalte do potravinové fólie a dejte ztuhnout do mrazáku. Zbytek těsta namačkejte rovnoměrně na dno formy.
  • Nechte předehřívat troubu na 175 °C.
  • Jablka na náplň oloupejte, nastrouhejte nahrubo a vyždímejte z nich přebytečnou vodu. Poté nastrouhaná jablka promíchejte se skořicí a vanilkovým extraktem a rovnoměrně rozprostřete do formy na těsto.
  • Na jablka přidejte volitelně vlašské ořechy a rozinky.
  • Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zašlehejte do něj opatrně i zvolené sladidlo. Následně sníh přendejte do formy na jablka s ořechy a rozinkami.
  • Z mrazáku vyndejte uložené těsto a pomocí hrubého struhadla ho rovnoměrně nastrouhejte navrch do formy.
  • Pečte v předehřáté troubě na 175 °C cca 25 minut, dokud nezačne těsto lehce hnědnout.
  • Po upečení nechtě hraběnčiny řezy vychladnout a můžete krájet.
Hraběnčiny řezy
Výživové údaje* na 1 kousek
Energie 191 kcal
Bílkoviny 4,5 g
Sacharidy 17,3 g
Tuky 11 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*