S tímhle receptem jsem si opravdu vyhrála, za posledních pár týdnů jsme měli doma dobrých 10 jablečných závinů. Výsledek ale stojí za to a doufám, že si na něm pochutnáte stejně jako my.
Největším oříškem na celém receptu je vychytat pečení těsta, aby nebylo příliš syrové, ale ani příliš upečené. Během pečení těsto raději hlídejte a jakmile začnou okraje hnědnou, okamžitě ho vyndejte. Takové těsto už bývá na okraji pevné a může se trochu lámat.
Pokud by se vám stalo, že těsto přepečete moc, bude pevné a nepůjde zavinout, nezoufejte. Nechte ho rozložené, náplň z jablek dejte navrch, přidejte sníh ze dvou bílků, do kterého po vyšlehání přidáte lžíci kokosového cukru, a posypte nasekanými ořechy. Poté pečte 10-15 minut a máte výborný jablkový koláč.

10
15 minut
15 + 45 minut
Suroviny
- Těsto
1/2 hrnku (cca 50 g) mandlové mouky (nebo mouky z tygřích ořechů při AIP eliminaci)
1/2 hrnku (cca 60 g) tapiokové mouky
1/2 hrnku (cca 100 ml) kokosového mléka
1 lžička soli
- Náplň
2-3 jablka
1 lžíce skořice
1 lžíce kokosového cukru (volitelně)
podle chuti můžete přidat vlašské ořechy nebo rozinky
- Na potření
vejce (nemusí být)
Postup
- Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si plech vyložený pečícím papírem nebo podložkou.
- Ingredience na těsto smícháme dohromady, nalijeme na připravený plech a pomocí stěrky vytvoříme rovnoměrnou tenkou vrstvu.
- Pečeme v předehřáté troubě 12-15 minut. Jakmile začnou okraje jen trochu hnědnout, okamžitě vyndáme.
- V mezičase si připravíme jablečnou náplň. Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a vyždímáme z nich přebytečnou vodu. Poté v míse smícháme se skořicí, případně kokosovým cukrem, ořechy či rozinkami.
- Jablečnou náplň dáme na upečené těsto a zavineme.
- Závin potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180°C dalších 45 minut.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 95 kcal |
Bílkoviny | 1,5 g |
Sacharidy | 11,5 g |
Tuky | 4,9 g |
*Uvedené nutriční hodnoty platí pro závin bez ořechů a rozinek a jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Dobrý den, dá se prosím něčím nahradit tapioková mouka? Děkuji.
Dobrý den, to záleží na vašich preferencích a případném výživovém směru. Tapioková mouka je hodně jemná, takže pokud se stravujete klasicky, zkusila bych hladkou špaldovou nebo klasickou pšeničnou mouku. S ostatními obilnými moukami bohužel nemám zkušenost.