Jablečný závin (Paleo, AIP, Vegan)

Jablečný závin

S tímhle receptem jsem si opravdu vyhrála, za posledních pár týdnů jsme měli doma dobrých 10 jablečných závinů. Výsledek ale stojí za to a doufám, že si na něm pochutnáte stejně jako my.

Největším oříškem na celém receptu je vychytat pečení těsta, aby nebylo příliš syrové, ale ani příliš upečené. Během pečení těsto raději hlídejte a jakmile začnou okraje hnědnou, okamžitě ho vyndejte. Takové těsto už bývá na okraji pevné a může se trochu lámat.

Pokud by se vám stalo, že těsto přepečete moc, bude pevné a nepůjde zavinout, nezoufejte. Nechte ho rozložené, náplň z jablek dejte navrch, přidejte sníh ze dvou bílků, do kterého po vyšlehání přidáte lžíci kokosového cukru, a posypte nasekanými ořechy. Poté pečte 10-15 minut a máte výborný jablkový koláč.

Počet porcí

10

Příprava

15 minut

Pečení

15 + 45 minut

Suroviny

  • Těsto
  • 1/2 hrnku (cca 50 g) mandlové mouky (nebo mouky z tygřích ořechů při AIP eliminaci)

  • 1/2 hrnku (cca 60 g) tapiokové mouky

  • 1/2 hrnku (cca 100 ml) kokosového mléka

  • 1 lžička soli

  • Náplň
  • 2-3 jablka

  • 1 lžíce skořice

  • 1 lžíce kokosového cukru (volitelně)

  • podle chuti můžete přidat vlašské ořechy nebo rozinky

  • Na potření
  • vejce (nemusí být)

Postup

  • Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si plech vyložený pečícím papírem nebo podložkou.
  • Ingredience na těsto smícháme dohromady, nalijeme na připravený plech a pomocí stěrky vytvoříme rovnoměrnou tenkou vrstvu.
  • Pečeme v předehřáté troubě 12-15 minut. Jakmile začnou okraje jen trochu hnědnout, okamžitě vyndáme.
  • V mezičase si připravíme jablečnou náplň. Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a vyždímáme z nich přebytečnou vodu. Poté v míse smícháme se skořicí, případně kokosovým cukrem, ořechy či rozinkami.
  • Jablečnou náplň dáme na upečené těsto a zavineme.
  • Závin potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180°C dalších 45 minut.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 95 kcal
Bílkoviny 1,5 g
Sacharidy 11,5 g
Tuky 4,9 g

*Uvedené nutriční hodnoty platí pro závin bez ořechů a rozinek a jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

2 Comments

  1. Dobrý den, dá se prosím něčím nahradit tapioková mouka? Děkuji.

    • Dobrý den, to záleží na vašich preferencích a případném výživovém směru. Tapioková mouka je hodně jemná, takže pokud se stravujete klasicky, zkusila bych hladkou špaldovou nebo klasickou pšeničnou mouku. S ostatními obilnými moukami bohužel nemám zkušenost.

Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*