Domů » Lívance s jablky
Lívance s jablky

Lívance s jablky

Pro inspiraci na tento recept jsem si skočila k našim polským sousedům. Ti jim říkají racuchy z jabłkami. Jedná se o naprosto jednoduchý recept, jehož výsledkem jsou výborné vláčné lívance. Díky jablkům jsou lívance dostatečně sladké a není třeba je nijak extra doslazovat.

Lívance s jablky se skvěle hodí jako sladká snídaně nebo zdravá svačinka. Nejlepší jsou rovnou čerstvé teplé. Můžete je nechte také vychladnout a skladovat v lednici do dalšího dne. Lívance podávejte samotné nebo například s jogurtem/skyr/tvarohem a plátky mandlí nebo lžičkou ořechového másla. Takto podávané jablečné lívance jsou plnohodnotným jídlem, které vás zasytí na následující hodiny.

Tyto jablečné lívance jsou poměrně nízkokalorické, takže si je můžete dopřát i během redukční diety, kdy se snažíte shodit nějaké to kilo navíc.

Lívance s jablky

Lívance s jablky

Počet porcí

2 porce (10-12 lívanců)

Příprava

10 minut

Smažení

10-20 minut

Suroviny

  • 2 střední jablka

  • 2 vejce

  • ½ hrnku (cca 75 g) hladké mouky*

  • ¼ hrnku (60 ml) mléka (může být i rostlinné)

  • 1-2 lžíce javorového sirupu nebo jiného vaše oblíbeného sladidla

  • 1 lžička skořice

  • ½ lžičky prášku do pečiva nebo ⅛ lžičky jedlé sody

  • ¼ lžičky vanilkového extraktu

  • špetka soli

  • máslo nebo olej na smažení

*POZNÁMKY

Mouku můžete použít běžnou pšeničnou, špaldovou nebo vyzkoušet celozrnnou. Pro verzi bez lepku použijte mouku ovesnou nebo kombinaci ¼ hrnku mandlové + ¼ hrnku tapiokové mouky.

Lívance s jablky

Postup

  • Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a vyždímejte z nich přebytečnou vodu.
  • Ostatní ingredience dejte do mísy a smíchejte na hladké těsto. Poté přimíchejte nastrouhaná vyždímaná jablka.
  • Na troše másla nebo oleje smažte jednotlivé lívance cca 2-3 minuty z každé strany.
  • Lívance si skvěle vychutnáte rovnou čerstvé teplé, nebo je nechte vychladnout a skladujte v lednici do dalšího dne. Podávejte samotné nebo například s jogurtem/skyr/tvarohem a plátky mandlí nebo lžičkou ořechového másla.
Výživové údaje* na 1 porci (6 lívanců)
Energie 281 kcal
Bílkoviny 10,5 g
Sacharidy 39,4 g
Tuky 8 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*