Pro inspiraci na tento recept jsem si skočila k našim polským sousedům. Ti jim říkají racuchy z jabłkami. Jedná se o naprosto jednoduchý recept, jehož výsledkem jsou výborné vláčné lívance. Díky jablkům jsou lívance dostatečně sladké a není třeba je nijak extra doslazovat.
Lívance s jablky se skvěle hodí jako sladká snídaně nebo zdravá svačinka. Nejlepší jsou rovnou čerstvé teplé. Můžete je nechte také vychladnout a skladovat v lednici do dalšího dne. Lívance podávejte samotné nebo například s jogurtem/skyr/tvarohem a plátky mandlí nebo lžičkou ořechového másla. Takto podávané jablečné lívance jsou plnohodnotným jídlem, které vás zasytí na následující hodiny.
Tyto jablečné lívance jsou poměrně nízkokalorické, takže si je můžete dopřát i během redukční diety, kdy se snažíte shodit nějaké to kilo navíc.
Lívance s jablky
2 porce (10-12 lívanců)
10 minut
10-20 minut
Suroviny
2 střední jablka
2 vejce
½ hrnku (cca 75 g) hladké mouky*
¼ hrnku (60 ml) mléka (může být i rostlinné)
1-2 lžíce javorového sirupu nebo jiného vaše oblíbeného sladidla
1 lžička skořice
½ lžičky prášku do pečiva nebo ⅛ lžičky jedlé sody
¼ lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
máslo nebo olej na smažení
*POZNÁMKY
Mouku můžete použít běžnou pšeničnou, špaldovou nebo vyzkoušet celozrnnou. Pro verzi bez lepku použijte mouku ovesnou nebo kombinaci ¼ hrnku mandlové + ¼ hrnku tapiokové mouky.
Postup
- Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a vyždímejte z nich přebytečnou vodu.
- Ostatní ingredience dejte do mísy a smíchejte na hladké těsto. Poté přimíchejte nastrouhaná vyždímaná jablka.
- Na troše másla nebo oleje smažte jednotlivé lívance cca 2-3 minuty z každé strany.
- Lívance si skvěle vychutnáte rovnou čerstvé teplé, nebo je nechte vychladnout a skladujte v lednici do dalšího dne. Podávejte samotné nebo například s jogurtem/skyr/tvarohem a plátky mandlí nebo lžičkou ořechového másla.
Výživové údaje* | na 1 porci (6 lívanců) |
---|---|
Energie | 281 kcal |
Bílkoviny | 10,5 g |
Sacharidy | 39,4 g |
Tuky | 8 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.