Domů » Jablečný koláč
Jablečný koláč (Paleo)

Jablečný koláč

Jak ho tu tak ujídám, nemůžu si pomoc a musím se s vámi hned podělit o tento skvělý recept na jablečný koláč. V mém podání je jablečný koláč velmi jednoduchý na přípravu a potřebovat na něj budete pouze pár surovin. Navíc je přirozeně bez lepku, bez laktózy a bez cukru a pochutnají si na něm i naše nejmenší dětičky.

Pro přípravu tohoto jablečného koláče používám mé oblíbené plantainy. A protože se mě na ně často ptáte, sestavila jsem pro vás pár nejčastěji kladených dotazů, kde najdete i odpovědi na otázky ohledně plantainů. Odkaz najdete nově přímo v menu pod zkratkou FAQ (Frequently Asked Questions, česky často kladené dotazy).

Plantain je druh banánu známý také jako zeleninový banán nebo banán na vaření. Oproti klasickému banánu je obvykle mnohem větší a spíše než na přímou konzumaci je vhodný na vaření a pečení. Skvěle se hodí jako náhrada mouky, neboť je hodně moučný a navíc přirozeně bezlepkový, díky čemuž bývá oblíbený mezi celiaky. Pokud je dostatečně zralý, je navíc dost sladký, aby posloužil zároveň jako sladidlo. Dezerty z něj tak není třeba doslazovat. Z nezralých zelených plantainů si můžete připravit například zdravější variantu chipsů.

V České republice můžete plantainy koupit například v prodejnách Globus, Makro či Delmart, na rohlik.cz a u některých Vietnamců prodávajících ovoce a zeleninu (ku příkladu v Praze u stanice metra Hradčanská v ulici Dejvická). Plantainy koupíte obvykle zelené a doma vám během pár dní dozrají. Zralé plantainy jsou tmavě žluté, někdy s černými skvrnami.

Více informací o plantainech najdete ve zmíněných Často kladených dotazech.

Počet porcí

8

Příprava

15 minut

Pečení

1 hodina

Suroviny

Postup

  • Jablka zbavíme slupky a nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na kostičky.
  • Ostatní ingredience rozmixujeme na hladké těsto.
  • Těsto promícháme s jablky a dáme do formy na pečení.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca hodinu.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 129 kcal
Bílkoviny 2,4 g
Sacharidy 22,1 g
Tuky 3,3 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

4 Komentářů

  1. Prosím, jdou nějak ve vašich receptech nahradit plantainy? Moc dekuji

  2. Jana Kvasnicová

    Milá Anno..já Vám nemohu nenapsat.

    Mám ráda jablečné dezerty a tento je TOP❤️ Díky tomu jsem objevila plantainy, jsem nadšená jednoduchostí receptu, žádná mouka ano ořechová netřeba, tomu říkám mlsání bez výčitek 🙂

    Mám raději sladší chuť,tak ještě přidávám 1 zralý banán a trochu medu a výsledek je božská mana 😄

    Takže děkuji 👍🍀

    • Krásný den, Jano.
      Mockrát děkuji za vaši úžasnou zpětnou vazbu. Udělala jste mi ohromnou radost. 😉
      Jsem ráda, že vám koláč chutná. Taky ho můžu.
      A plantainy jsou naprosto geniální surovina. Zrovna mi jich tu pár dozrává. 🙂

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*