Jak ho tu tak ujídám, nemůžu si pomoc a musím se s vámi hned podělit o tento skvělý recept na jablečný koláč. V mém podání je jablečný koláč velmi jednoduchý na přípravu a potřebovat na něj budete pouze pár surovin. Navíc je přirozeně bez lepku, bez laktózy a bez cukru a pochutnají si na něm i naše nejmenší dětičky.
Pro přípravu tohoto jablečného koláče používám mé oblíbené plantainy. A protože se mě na ně často ptáte, sestavila jsem pro vás pár nejčastěji kladených dotazů, kde najdete i odpovědi na otázky ohledně plantainů. Odkaz najdete nově přímo v menu pod zkratkou FAQ (Frequently Asked Questions, česky často kladené dotazy).
![](http://www.receptyprozivot.cz/wp-content/uploads/2020/09/Jablečný-koláč-5-1024x684.jpg)
Plantain je druh banánu známý také jako zeleninový banán nebo banán na vaření. Oproti klasickému banánu je obvykle mnohem větší a spíše než na přímou konzumaci je vhodný na vaření a pečení. Skvěle se hodí jako náhrada mouky, neboť je hodně moučný a navíc přirozeně bezlepkový, díky čemuž bývá oblíbený mezi celiaky. Pokud je dostatečně zralý, je navíc dost sladký, aby posloužil zároveň jako sladidlo. Dezerty z něj tak není třeba doslazovat. Z nezralých zelených plantainů si můžete připravit například zdravější variantu chipsů.
V České republice můžete plantainy koupit například v prodejnách Globus, Makro či Delmart, na rohlik.cz a u některých Vietnamců prodávajících ovoce a zeleninu (ku příkladu v Praze u stanice metra Hradčanská v ulici Dejvická). Plantainy koupíte obvykle zelené a doma vám během pár dní dozrají. Zralé plantainy jsou tmavě žluté, někdy s černými skvrnami.
Více informací o plantainech najdete ve zmíněných Často kladených dotazech.
![](http://www.receptyprozivot.cz/wp-content/uploads/2020/09/Jablečný-koláč-4-1024x684.jpg)
Jablečný koláč (bez lepku, paleo)
8
15 minut
1 hodina
Suroviny
5 větších jablek
2 zralé plantainy
2 vejce
⅓ hrnku kokosového mléka
1 lžíce skořice
1 lžička jedlé sody
½ lžičky soli
Postup
- Jablka zbavte slupky a nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na kostičky.
- Ostatní ingredience rozmixujte na hladké těsto.
- Těsto promíchejte s jablky a dejte do formy na pečení.
- Pečte v předehřáté troubě na 170°C cca hodinu.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 129 kcal |
Bílkoviny | 2,4 g |
Sacharidy | 22,1 g |
Tuky | 3,3 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Prosím, jdou nějak ve vašich receptech nahradit plantainy? Moc dekuji
Pěkný den. Koukněte prosím na Často kladené dotazy: https://www.receptyprozivot.cz/casto-kladene-dotazy/, kde najdete informace o plantainech. Obecně je nahrazovat nedoporučuji. Konkrétně v tomto případě zkoušela jedna paní nahradit jeden z plantainů banánem a výsledkem bylo spíš pyré než koláč. I když údajné chuťově moc dobré. 🙂
Milá Anno..já Vám nemohu nenapsat.
Mám ráda jablečné dezerty a tento je TOP❤️ Díky tomu jsem objevila plantainy, jsem nadšená jednoduchostí receptu, žádná mouka ano ořechová netřeba, tomu říkám mlsání bez výčitek 🙂
Mám raději sladší chuť,tak ještě přidávám 1 zralý banán a trochu medu a výsledek je božská mana 😄
Takže děkuji 👍🍀
Krásný den, Jano.
Mockrát děkuji za vaši úžasnou zpětnou vazbu. Udělala jste mi ohromnou radost. 😉
Jsem ráda, že vám koláč chutná. Taky ho můžu.
A plantainy jsou naprosto geniální surovina. Zrovna mi jich tu pár dozrává. 🙂