Makovo-jablečný koláč (Paleo, Lowcarb, GAPS)

Makovo-jablečný koláč

Tento koláč byl jedním z prvních zdravých dezertů bez mouky, bez mléka a bez cukru, který jsem kdy zkoušela. Připravuji ho už dobrých 5 let a stále ho máme rádi. Obzvlášť si pak makovo-jablečný koláč oblíbil tatínek mého muže, říká mu „vlhká buchta“, protože je díky jablkům krásně vláčný a dobře klouže do krku.

Jako většina mých nejoblíbenějších receptů je i tento velmi jednoduchý na přípravu. Za použití pouhých pěti ingrediencí vykouzlíte výborný zdravý dezert. Makovo-jablečný koláč je navíc doslova nabitý zdravými tuky a bílkovinami. Díky jablkům je pak dostatečně sladký a nepotřebuje žádná další přidaná sladidla.

Počet porcí

12

Příprava

10 minut

Pečení

45 minut

Suroviny

  • 4 větší jablka

  • 100 g mletého máku

  • 4 lžíce (cca 30 g) mandlové mouky nebo na jemno nasekaných mandlí

  • 3 vejce

  • 3/4 hrnku (150 ml) kokosového mléka

Postup

  • Dáme předehřát troubu na 170°C.
  • Jablka nastrouháme a co nejvíce vyždímáme nahrubo.
  • Přidáme zbylé ingredience a zamícháme dohromady.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 45 minut.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 124 kcal
Bílkoviny 4,1 g
Sacharidy 6,5 g
Tuky 8,7 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*