Tento koláč byl jedním z prvních zdravých dezertů bez mouky, bez mléka a bez cukru, který jsem kdy zkoušela. Připravuji ho už dobrých 5 let a stále ho máme rádi. Obzvlášť si pak makovo-jablečný koláč oblíbil tatínek mého muže, říká mu „vlhká buchta“, protože je díky jablkům krásně vláčný a dobře klouže do krku.
Jako většina mých nejoblíbenějších receptů je i tento velmi jednoduchý na přípravu. Za použití pouhých pěti ingrediencí vykouzlíte výborný zdravý dezert. Makovo-jablečný koláč je navíc doslova nabitý zdravými tuky a bílkovinami. Díky jablkům je pak dostatečně sladký a nepotřebuje žádná další přidaná sladidla.

12
10 minut
45 minut
Suroviny
4 větší jablka
100 g mletého máku
4 lžíce (cca 30 g) mandlové mouky nebo na jemno nasekaných mandlí
3 vejce
3/4 hrnku (150 ml) kokosového mléka
Postup
- Dáme předehřát troubu na 170°C.
- Jablka nastrouháme a co nejvíce vyždímáme nahrubo.
- Přidáme zbylé ingredience a zamícháme dohromady.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 45 minut.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 124 kcal |
Bílkoviny | 4,1 g |
Sacharidy | 6,5 g |
Tuky | 8,7 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.