Kdybych měla jmenovat recepty, které mě letos nejvíc baví, jedním z nich by byla určitě šakšuka. Jedná se zeleninový pokrm z rajčat a paprik, který částečně připomíná naše lečo a je jeho zajímavou alternativou s vůní orientu. Pokud tedy máte doma rozvařenou zeleninu na lečo, můžete ji použít jako základ šakšuky místo čerstvé papriky a rajčatového pyré. Ušetříte tím kousek práce na už tak jednoduchém receptu.
Tento a další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin naleznete v e-knize, kterou si můžete stáhnout zde na webu zcela zdarma.

Věděli jste, že
Recept na šakšuku pochází původně ze severní Afriky, kde je znám již po staletí. Základ šakšuky tvoří omáčka z rajčat, paprik, cibule, česneku a olivového oleje okořeněná tradičně římským kmínem, mletou paprikou, chilli a muškátovým oříškem. Další nepostradatelnou ingrediencí jsou vejce vařená v připravené omáčce.
zdroj
Shakshouka. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. Wikimedia Foundation [cit. 2020-09-17]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Shakshouka
2
15 minut
3-5 minut
Suroviny
8 vajec
2 hrnky rajčatového pyré (cca 500 g)
1 červená paprika
1 větší cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce oleje
1 lžička římského kmínu
1 lžička sladké papriky
1 lžička pálivé papriky nebo chilli
1 lžička soli
špetka muškátového oříšku
pepř
Postup
- Cibuli a papriku nakrájíme na kostičky a společně s prolisovaným česnekem osmahneme na oleji (cca 5 minut).
- Přidáme rajčatové pyré a veškeré koření a vše promícháme.
- Do směsi uděláme 8 důlků a do každého rozklepneme vejce (podle velikosti pánve budete možná muset směs rozdělit na dvě porce).
- Vaříme pod pokličkou 3-5 minut, podle toho, jak moc chcete mít vejce uvařené.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 527 kcal |
Bílkoviny | 32,2 g |
Sacharidy | 31,4 g |
Tuky | 28,2 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.