Šakšuka

Kdybych měla jmenovat recepty, které mě letos nejvíc baví, jedním z nich by byla určitě šakšuka. Jedná se zeleninový pokrm z rajčat a paprik, který částečně připomíná naše lečo a je jeho zajímavou alternativou s vůní orientu. Pokud tedy máte doma rozvařenou zeleninu na lečo, můžete ji použít jako základ šakšuky místo čerstvé papriky a rajčatového pyré. Ušetříte tím kousek práce na už tak jednoduchém receptu.

Tento a další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin naleznete v e-knize, kterou si můžete stáhnout zde na webu zcela zdarma.

Věděli jste, že

Recept na šakšuku pochází původně ze severní Afriky, kde je znám již po staletí. Základ šakšuky tvoří omáčka z rajčat, paprik, cibule, česneku a olivového oleje okořeněná tradičně římským kmínem, mletou paprikou, chilli a muškátovým oříškem. Další nepostradatelnou ingrediencí jsou vejce vařená v připravené omáčce.

zdroj
Shakshouka. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. Wikimedia Foundation [cit. 2020-09-17]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Shakshouka

Počet porcí

2

Příprava

15 minut

Vaření

3-5 minut

Suroviny

  • 8 vajec

  • 2 hrnky rajčatového pyré (cca 500 g)

  • 1 červená paprika

  • 1 větší cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžíce oleje

  • 1 lžička římského kmínu

  • 1 lžička sladké papriky

  • 1 lžička pálivé papriky nebo chilli

  • 1 lžička soli

  • špetka muškátového oříšku

  • pepř

Postup

  • Cibuli a papriku nakrájíme na kostičky a společně s prolisovaným česnekem osmahneme na oleji (cca 5 minut).
  • Přidáme rajčatové pyré a veškeré koření a vše promícháme.
  • Do směsi uděláme 8 důlků a do každého rozklepneme vejce (podle velikosti pánve budete možná muset směs rozdělit na dvě porce).
  • Vaříme pod pokličkou 3-5 minut, podle toho, jak moc chcete mít vejce uvařené.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 527 kcal
Bílkoviny 32,2 g
Sacharidy 31,4 g
Tuky 28,2 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*