Domů » Mrkvová polévka
Mrkvová polévka (Paleo, Whole30, Lowcarb, Keto, GAPS)

Mrkvová polévka

Na tento recept na mrkvovou polévku mě před lety přivedla známá. Byla to má první hustá krémová polévka, kterou jsem kdy zkoušela, a připravujeme ji doma dodnes. Musím uznat, že zvolená kombinace koření je opravdu velmi zajímavá a sama bych na ni pravděpodobně nepřišla. Za ty roky prošel původní recept několika obměnami a finální verzi naleznete níže.

Možností, jak připravit krémovou mrkvovou polévku, je samozřejmě celá řada. Je jen na vás, který postup a jaké ingredience si vyberete. Zkoušejte, experimentujte a najděte svou oblíbenou kombinaci chutí. Tento recept na mrkvovou polévku je jen jednou z chutných možností.

Při podávání můžete do mrkvové polévku přidat vařená vejce, trochu kokosové smetany nebo semínka podle chuti.

Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.

Whole30 recepty kuchařka

Počet porcí

2

Příprava

10 minut

Vaření

20 minut

Suroviny

  • 500 g mrkve

  • 1 cibule

  • zázvor

  • 1 lžíce přepuštěného másla

  • 1 hrnek kuřecího nebo zeleninového vývaru

  • 2 lžíce strouhaného kokosu

  • nové koření

  • drcený koriandr

  • drcený kardamom

  • limetka

  • pepř

  • sůl

Postup

  • Do hrnce dáme lžíci másla a obděláme na něm nakrájenou cibuli.
  • Přidáme 1 lžíci nadrobno nakrájeného zázvoru a na kolečka nakrájenou mrkev a chvíli orestujeme.
  • Posypeme kokosem, zalijeme vývarem, přidáme pár kuliček nového koření, ¼ lžičky koriandru a špetku kardamomu a necháme vařit do změknutí, cca 20 minut.
  • Do polévky vymačkáme šťávu z limetky a vše rozmixujeme do hladka.
  • Osolíme a opepříme podle chuti.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 190 kcal
Bílkoviny 2,9 g
Sacharidy 18,3 g
Tuky 12,4 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*