Když jsem před více než pěti lety začínala se zdravou stravou, jezdila jsem pro kokosové mléko do jednoho obchodu u Muzea nebo ho objednávala přes specializované e-shopy, o mandlovém nebo jiném ořechovém mléku jsem si mohla nechat jedině zdát. Dnes již kokosové či mandlové mléko bez přidaného cukru koupíte poměrně běžně. I tak jsou zde ale obvykle nějaká zahušťovadla, ochucovadla, aromata, stabilizátory a podobně. Pokud narazíte na jiné ořechové mléko, například lískoořechové, pravděpodobně v něm bude i cukr. Ořechové mléko si přitom snadno připravíte i doma.
Domácí ořechové mléko využijete při přípravě mnoha chutných receptů nebo si ho můžete dochutit a pít jen tak. Mléko skladujte v lednici a před použitím vždy promíchejte.
Rozmixované ořechy, které vám zbudou po přípravě mléka v plátýnku, určitě nevyhazujte. Využijete je místo ořechové mouky do receptů, které nevyžadují suchou směs. Například mandle zbylé z přípravy mandlového mléka můžete použít místo mandlové mouky do mrkvovo-makového koláče.
Ze zbylých rozmixovaných ořechů si můžete také jednoduše připravit domácí ořechovou mouku. Rozprostřete mokrou směs na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby rozehřáté na 90°C. Pečte 1,5 až 2 hodiny a každých 20-30 minut promíchejte. Nepodceňujte délku pečení, pokud by vám mouka zůstala navlhlá, brzy vám zplesniví. Dobře vysušené ořechová mouka vám vydrží i několik týdnů. Skladujte v uzavřené nádobě.
Domácí ořechové mléko
2 hrnky
2 minuty
Postup
- Z ořechů vylijte vodu, ve které byly namočené a opláchněte je.
- Dejte do mixéru společně s čerstvou vodou a nechte cca 1 minutu mixovat.
- Poté přes plátýnko přelijte do uzavíratelné sklenice nebo lahve.
Výživové údaje* | na 100 ml |
---|---|
Energie | 13 kcal |
Bílkoviny | 0,4 g |
Sacharidy | 0 g |
Tuky | 1,1 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.