Domů » Domácí ořechové mléko
Domácí ořechové mléko (Paleo, Whole30, Lowcarb, Keto, GAPS, Raw, Vegan)

Domácí ořechové mléko

Když jsem před více než pěti lety začínala se zdravou stravou, jezdila jsem pro kokosové mléko do jednoho obchodu u Muzea nebo ho objednávala přes specializované e-shopy, o mandlovém nebo jiném ořechovém mléku jsem si mohla nechat jedině zdát. Dnes již kokosové či mandlové mléko bez přidaného cukru koupíte poměrně běžně. I tak jsou zde ale obvykle nějaká zahušťovadla, ochucovadla, aromata, stabilizátory a podobně. Pokud narazíte na jiné ořechové mléko, například lískoořechové, pravděpodobně v něm bude i cukr. Ořechové mléko si přitom snadno připravíte i doma.

Domácí ořechové mléko využijete při přípravě mnoha chutných receptů nebo si ho můžete dochutit a pít jen tak. Mléko skladujte v lednici a před použitím vždy promíchejte.

Rozmixované ořechy, které vám zbudou po přípravě mléka v plátýnku, určitě nevyhazujte. Využijete je místo ořechové mouky do receptů, které nevyžadují suchou směs. Například mandle zbylé z přípravy mandlového mléka můžete použít místo mandlové mouky do mrkvovo-makového koláče.

Ze zbylých rozmixovaných ořechů si můžete také jednoduše připravit domácí ořechovou mouku. Rozprostřete mokrou směs na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby rozehřáté na 90°C. Pečte 1,5 až 2 hodiny a každých 20-30 minut promíchejte. Nepodceňujte délku pečení, pokud by vám mouka zůstala navlhlá, brzy vám zplesniví. Dobře vysušené ořechová mouka vám vydrží i několik týdnů. Skladujte v uzavřené nádobě.

Domácí ořechové mléko

Množství

2 hrnky

Příprava

2 minuty

Suroviny

  • ½ hrnku (cca 50 g) ořechů, namočených přes noc

  • 2 hrnky (480 ml) vody

Postup

  • Z ořechů vylijte vodu, ve které byly namočené a opláchněte je.
  • Dejte do mixéru společně s čerstvou vodou a nechte cca 1 minutu mixovat.
  • Poté přes plátýnko přelijte do uzavíratelné sklenice nebo lahve.
Výživové údaje* na 100 ml
Energie 13 kcal
Bílkoviny 0,4 g
Sacharidy 0 g
Tuky 1,1 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*