Datlové tyčinky s kokosem (Paleo, Raw, Vegan, GAPS)

Datlové tyčinky s kokosem

Datlové tyčinky byly ještě nedávno výsadou specializovaných obchodů se zdravou výživou, dnes už běžně koupíte různé druhy datlových tyčinek v každém supermarketu. Sama jsem jich za poslední roky ochutnala hodně od mnoha značek a stále jednoznačně vítězí ty doma vyrobené, které si připravíte podle vlastní chuti.

Domácí datlové tyčinky doporučuji skladovat v lednici, jinak začnou měknout.

Věděli jste, že

Datlovník je jedním z nejstarších stromů pěstovaný člověkem. Jeho plody jsou bohatým zdrojem vlákniny, antioxidantů a vitaminů, především vitaminu A, C a některých vitaminů skupiny B. Datle dále obsahují některé důležité minerály, jako jsou fosfor, draslík, sodík, zinek, mangan, hořčík, měď, železo, fluor nebo selen.

zdroj
DAYANG, J, C REUBEN a F RAJI. Nutritional, socioeconomic and health benefits of dates. International Journal of Food and Nutritional Sciences. 2014/10/1, 3(6), 63-73. Dostupné také z: http://www.ijfans.org/article.asp?issn=2319-1775;year=2014;volume=3;issue=6;spage=63;epage=73;aulast=Dayang

Počet porcí

4 tyčinky
(každá 50 g)

Příprava

5 – 10 minut

Vychladnutí

min. 30 minut

Suroviny

  • 6 medjool datlí

  • 1/4 hrnku mandlové mouky nebo na jemno namletých mandlí

  • 2 lžíce raw nepraženého kakaa

  • 2 lžíce kokosu

  • 1 lžíce kokosového oleje

Postup

  • všechny ingredience dáme do sekáčku a s jeho pomocí vytvoříme jednolitou hmotu;
    pokud nemáte, můžete datle protlačit přes mlýnek na maso nebo na drobno nakrájet nožem a těsto udělat ručně
  • těsto namačkáme do formy vyložené pečícím papírem nebo potravinovou fólií
  • dáme vychladnout do lednice minimálně na půl hodiny
  • po vychladnutí vyndáme z formy a rozkrájíme na 4 tyčinky
Výživové údaje* na 1 tyčinku
Energie 187 kcal
Bílkoviny 2,7 g
Sacharidy 25,4 g
Tuky 8,9 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*