Domů » Mrkvovo-makový koláč
Mrkvovo-makový koláč (Paleo, GAPS)

Mrkvovo-makový koláč

Česká republika patří již tradičně mezi největší pěstitele máku na světě. Ve světě na nás často koukají nedůvěřivě, když vytáhneme naše oblíbené makové buchty a koláče. Mimo Evropu se mák v podstatě nepěstuje, není běžný pro použití v kuchyni a je i velmi obtížné ho sehnat. Přitom se jedná o tak neuvěřitelně živinami nabitou potravinu.

Tento a další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin naleznete v e-knize, kterou si můžete stáhnout zde na webu zcela zdarma.

Věděli jste, že

Mák je především výborným zdrojem vápníku, na 100 g obsahuje 12 x více vápníku než nízkotučné mléko. Dále je mák skvělým zdrojem zdravých tuků, vlákniny, železe a dalších tělu prospěšných látek. Více o máku a jeho léčivých účincích najdete v článku na webu ČPZP.

zdroj
FoodData Central [online]. U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE [cit. 2020-02-26]. Dostupné z: https://fdc.nal.usda.gov/

Počet porcí

12

Příprava

20-25 minut

Pečení

45 minut

Suroviny

  • 2 větší jablka

  • 2 mrkve

  • 100 g mletého máku

  • 4 lžíce mandlové mouky nebo na jemno nasekaných mandlí

  • 3/4 hrnku (150 ml) kokosového mléka

  • 3 vejce

  • 1 lžíce medu (volitelně, pokud nemáte příliš sladká jablka)

  • skořice

Postup

  • mrkev nastrouháme na jemno a jablka na hrubo
  • přidáme zbylé ingredience a zamícháme dohromady
  • pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 45 minut
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 124 kcal
Bílkoviny 4,1 g
Sacharidy 6,4 g
Tuky 8,7 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*