Česká republika patří již tradičně mezi největší pěstitele máku na světě. Ve světě na nás často koukají nedůvěřivě, když vytáhneme naše oblíbené makové buchty a koláče. Mimo Evropu se mák v podstatě nepěstuje, není běžný pro použití v kuchyni a je i velmi obtížné ho sehnat. Přitom se jedná o tak neuvěřitelně živinami nabitou potravinu.
Tento a další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin naleznete v e-knize, kterou si můžete stáhnout zde na webu zcela zdarma.
Věděli jste, že
Mák je především výborným zdrojem vápníku, na 100 g obsahuje 12 x více vápníku než nízkotučné mléko. Dále je mák skvělým zdrojem zdravých tuků, vlákniny, železe a dalších tělu prospěšných látek. Více o máku a jeho léčivých účincích najdete v článku na webu ČPZP.
zdroj
FoodData Central [online]. U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE [cit. 2020-02-26]. Dostupné z: https://fdc.nal.usda.gov/
Mrkvovo-makový koláč (bez lepku, paleo)
12
20-25 minut
45 minut
Suroviny
2 větší jablka
2 mrkve
100 g mletého máku
4 lžíce mandlové mouky nebo na jemno nasekaných mandlí
¾ hrnku (180 ml) kokosového mléka
3 vejce
1 lžíce medu (volitelně, pokud nemáte příliš sladká jablka)
skořice
Postup
- Nechte předehřát troubu na 170 °C.
- Mrkev nastrouhejte najemno a jablka nahrubo.
- Přidejte zbylé ingredience a zamíchejte dohromady.
- Těsto přendejte do formy. Můžete použít dortovou formu nebo menší zapékací mísu.
- Pečte v předehřáté troubě na 170 °C cca 45 minut.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 124 kcal |
Bílkoviny | 4,1 g |
Sacharidy | 6,4 g |
Tuky | 8,7 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.