Pomazánka ze slunečnicových semínek

Před časem jsem po dlouhé době dostala chuť na nějakou pomazánku. Ani nevím, proč jsem si usmyslela, že ji vyrobím ze slunečnicových semínek. Každopádně semínka jsem okamžitě namočila a začala vymýšlet recept. Nakonec vznikl níže uvedený recept na jednoduchou a chuťově velmi dobrou pomazánku.

Z receptu mám opravdu radost, pomazánku ze slunečnicových semínek jsme měli doma již několikrát a úspěch slavila i u návštěvy. Výborná je jak na nějakém zdravém chlebu či krekru nebo jen tak se zeleninou.

Pomazánku můžete připravit také v raw verzi, pokud místo majonézy použijete pouze olivový olej (pro tento případ extra panenský za studena lisovaný).

Věděli jste, že

Slunečnicová semínka dodávají skvělou směs vlákniny, proteinů a kompletních sacharidů, díky nimž získáte stabilní dávku energie a které vám pomohou budovat svaly. Semínka také obsahují hořčík a jsou dobrým zdrojem několika vitaminů skupiny B včetně thiaminu, niacinu, vitabinu B6 a folátu, které vašemu tělu napomáhají přeměňovat krevní cukr na energii. Dále v nich naleznete značné množství tryptofanu, aminokyseliny, již vaše tělo používá na tvorbu serotoninu, který pomáhá regulovat vaši náladu a vaše cykly spánku a bdění. V neposlední řadě jsou slunečnicová semínka dobrým zdrojem antioxidantů a minerálů mědi, manganu a selenu. Za zmínku stojí především vitamin E, který pomáhá ničit volné radikály, jež poškozují buňky ve vašem těle, podporuje váš imunitní systém, rozšiřuje cévy, v nichž brání tvorbě nebezpečných sraženin, a pomáhá vašim buňkám spolu komunikovat.

zdroj: Heather Connel a Julia Maranan: Poznejte paleo superpotraviny

Množství

cca 300 g

Příprava

10 minut

Suroviny

  • 1 hrnek slunečnicových semínek, ideálně přes noc namočených

  • 1 menší cibule

  • 1 stroužek česneku

  • 2 lžíce majonézy z olivového oleje

  • 1/2 lžíce citrónové šťávy

  • 1 lžička soli

  • špetka pepře

Postup

  • semínka rozmixujeme společně s cibulí a česnekem
    – mixovat doporučuji pomocí tyčového mixéru, zkoušela jsem pomazánku připravit v sekáčku a příliš se nedařilo, tyčový mixér je jistota a měl by to zvládnout opravdu každý
  • přidáme ostatní ingredience, vše promícháme a máme hotovo
Výživové údaje* na 100 g
Energie 434 kcal
Bílkoviny 10,2 g
Sacharidy 9 g
Tuky 38 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

2 komentáře

  1. Podívejte se na složení veganských pomazánek právě ze slunečnicových semínek, které jsou dnes dost populární a snadno sehnatelné i v marketech, český Lidl, JIP, polská Biedronka nebo Aldi!!
    Napidobte složení, nebojte se experimentovat! Pomazánky se dají i zavařit třeba právě v těch skeničkách ve kterých se prodávají. Doporučuji radši 2x.Tzn zavařit nechat pár hodin vychladnout a znovu zavařit. Dají se takto zavařovat i veganské guláše, ochucené tofu s pórkem apod. Je to v podstatě konzerva ve skle. Na cesty, fesťáky apod ideální. Odzkoušeno. Ale vše musí být sterilní a precizně připravené.

    • Moc děkuji za tipy. Přiznám se, že po podobných hotových produktech už v poslední době moc nekoukám. Mohla bych se po čase porozhlédnout, co je nového v nabídce. 🙂
      A s tím zavařením na cesty je to rozhodně dobrý nápad. 😉

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*