Na internetu naleznete mnoho alternativních „zdravějších“ receptů na bramborový salát. Osobně nejsem fandou dýňové ani batátové varianty nebo nahrazování majonézy bílým jogurtem. Všechny zmíněné potraviny mají výraznou chuť a ovlivní tak i chuť vašeho salátu.
Na tradičním českém bramborovém salátu není přitom podle mě nic špatného. Stačí místo kupované majonézy použít vlastní doma vyrobenou a nepřehánět to s ní. Pokud pak chcete ještě salát bez brambor, jednoduše je do salátu nedávejte, na chuti to vůbec nepoznáte.

Bramborový salát se hodí nejen na štědrovečerní stůl, ale i jako příloha kdykoli během roku, například k sekané, různým přírodním řízkům nebo pečenému masu.
8 (asi 1,2 kg)
15 minut
20-30 minut
20 minut
Suroviny
500 g mrkve
250 g petržele (kořen)
1 bulva celeru
500 g brambor (volitelně)
6 vajec
5 lžic domácí majonézy
2 bobkové listy
10 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
sůl
pepř
Postup
- Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme.
- Mrkev, petržel a celer uvaříme do měkka (cca 20 minut) ve vodě společně s bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a lžičkou soli.
- Ze zeleniny vyndáme koření a necháme chvíli vychladnout.
- Zeleninu a vejce nakrájíme na kostičky, ideálně využijte tzv. kráječ brambor a zeleniny (kovové kolečko s mřížkou uprostřed).
- Vše smícháme společně s majonézou a podle chuti opepříme a dosolíme.
- Necháme vychladnout v lednici.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 268 kcal |
Bílkoviny | 8,2 g |
Sacharidy | 22,7 g |
Tuky | 15,9 g |