Lehký bramborový salát

Na internetu naleznete mnoho alternativních „zdravějších“ receptů na bramborový salát. Osobně nejsem fandou dýňové ani batátové varianty nebo nahrazování majonézy bílým jogurtem. Všechny zmíněné potraviny mají výraznou chuť a ovlivní tak i chuť vašeho salátu.

Na tradičním českém bramborovém salátu není přitom podle mě nic špatného. Stačí místo kupované majonézy použít vlastní doma vyrobenou a nepřehánět to s ní. Pokud pak chcete ještě salát bez brambor, jednoduše je do salátu nedávejte, na chuti to vůbec nepoznáte.

Bramborový salát

Bramborový salát se hodí nejen na štědrovečerní stůl, ale i jako příloha kdykoli během roku, například k sekané, různým přírodním řízkům nebo pečenému masu.

Počet porcí

8 (asi 1,2 kg)

Příprava zeleniny

15 minut

Vaření

20-30 minut

Příprava salátu

20 minut

Suroviny

  • 500 g mrkve

  • 250 g petržele (kořen)

  • 1 bulva celeru

  • 500 g brambor (volitelně)

  • 6 vajec

  • 5 lžic domácí majonézy

  • 2 bobkové listy

  • 10 kuliček černého pepře

  • 5 kuliček nového koření

  • sůl

  • pepř

Postup

  • Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme.
  • Mrkev, petržel a celer uvaříme do měkka (cca 20 minut) ve vodě společně s bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a lžičkou soli.
  • Ze zeleniny vyndáme koření a necháme chvíli vychladnout.
  • Zeleninu a vejce nakrájíme na kostičky, ideálně využijte tzv. kráječ brambor a zeleniny (kovové kolečko s mřížkou uprostřed).
  • Vše smícháme společně s majonézou a podle chuti opepříme a dosolíme.
  • Necháme vychladnout v lednici.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 268 kcal
Bílkoviny 8,2 g
Sacharidy 22,7 g
Tuky 15,9 g

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*