Pyré z kořenové zeleniny

Pyré z kořenové zeleniny

Ať už ji máte radši mixovanou nebo šťouchanou, s mlékem nebo se smetanou, klasická bramborová kaše provázela dětství snad každého z nás. Stejně jako z brambor můžete však podobnou kaši připravit v podstatě z jakékoli kořenové zeleniny. Získáte tak mnoho různých chutí, vůní a barev, což ocení nejen vaše malé ratolesti.

Pyré z kořenové zeleniny se hodí snad ke každému druhu masa a je skvělým zpestřením jídelníčku. Zeleninu můžete kombinovat dle libosti, přidat různé koření či bylinky. Fantazii se meze nekladou.

Zde jsou některé mé osvědčené kombinace.

Mrkvovo-petrželové pyré

Batátovo-celerové pyré

Pyré z červené řepy a mrkve

Celerovo-mrkvové pyré

Celerové pyré

Tento a další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin naleznete v e-knize, kterou si můžete stáhnout zde na webu zcela zdarma.

Počet porcí

4-6

Příprava

20-25 minut

Vaření

20-25 minut

Suroviny

Postup

  • Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kusy.
  • Dusíme v hrnci s 1 hrnkem vody, dokud není zelenina měkká (asi 20-25 minut).
  • Přidáme máslo a/nebo kokosové mléko, vše rozmixujeme a podle chuti ještě osolíme a dále ochutíme.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 184 kcal
Bílkoviny 4,6 g
Sacharidy 24,4 g
Tuky 8,4 g

*Uvedené nutriční hodnoty platí pro 1 ze 4 porcí mrkvovo-petrželového pyré a jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*