Domů » Pyré z kořenové zeleniny
Pyré z kořenové zeleniny (Paleo, Whole30, GAPS)

Pyré z kořenové zeleniny

Ať už ji máte radši mixovanou nebo šťouchanou, s mlékem nebo se smetanou, klasická bramborová kaše provázela dětství snad každého z nás. Stejně jako z brambor můžete však podobnou kaši připravit v podstatě z jakékoli kořenové zeleniny. Získáte tak mnoho různých chutí, vůní a barev, což ocení nejen vaše malé ratolesti.

Pyré z kořenové zeleniny se hodí snad ke každému druhu masa a je skvělým zpestřením jídelníčku. Zeleninu můžete kombinovat dle libosti, přidat různé koření či bylinky. Fantazii se meze nekladou.

Zde jsou některé mé osvědčené kombinace.

Mrkvovo-petrželové pyré

Batátovo-celerové pyré

Pyré z červené řepy a mrkve

Celerovo-mrkvové pyré

Celerové pyré

Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.

Whole30 recepty kuchařka

Pyré z kořenové zeleniny

Počet porcí

4-6

Příprava

20-25 minut

Vaření

20-25 minut

Suroviny

Postup

  • Zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kusy.
  • Duste v hrnci s 1 hrnkem vody, dokud není zelenina měkká (asi 20-25 minut).
  • Přidejte máslo a/nebo kokosové mléko, vše rozmixujte a podle chuti ještě osolte a dále ochuťte.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 184 kcal
Bílkoviny 4,6 g
Sacharidy 24,4 g
Tuky 8,4 g

*Uvedené nutriční hodnoty platí pro 1 ze 4 porcí mrkvovo-petrželového pyré a jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*