Domů » Domácí majonéza
Domácí majonéza (Paleo, Whole30, Lowcarb, Keto, GAPS)

Domácí majonéza

Před Vánoci jsem si vyrazila do obchodu koupit majonézu do bramborového salátu, abych si usnadni život. Říkala jsem si, že na majonéze přeci není nic špatného, jen olej a vejce. Po shlédnutí složení prvních několika majonéz jsem byla ale vyvedena z omylu, koupila olivový olej a majonézu si jako vždy vyrobila sama. Je neuvěřitelné, co všechno v takové obyčejné majonéze z obchodu najdete.

Ve většině receptů na domácí majonézu vás nabádají postupovat velmi opatrně a olej přilévat pomalu. Nedokážu přesně říct, čím to je, ale já vždy promixuji všechny ingredience najednou a majonéza se zatím pokaždé povedla.

A pokud by se vám přeci jen stalo, že po rozmixování vznikne řídká hmota, nezoufejte a rozhodně ji nevylévejte. Dejte tekutinu na chvíli do lednice (cca na hodinu) a opět promixujte. Teď už by měla být majonéza o správné konzistenci.

Na výrobu domácí majonézy se skvěle hodí rafinovaný olivový olej, který na rozdíl od extra panenského nemá tak výraznou chuť a vůni. Dále můžete použít avokádový olej nebo různé ořechové či semínkové oleje. Vždy se snažte volit oleje nevýrazné chuti, protože chuť oleje ovlivní i chuť výsledné majonézy.

Majonézu využijete například do výše zmíněného bramborového salátu nebo jako základ různých dipů či pomazánek, třeba mé oblíbené vajíčkové nebo pomazánky ze slunečnicových semínek.

Domácí majonéza

Množství

cca 300 g

Příprava

5 – 10 minut

Suroviny

  • 1 vejce pokojové teploty

  • 1 ¼ hrnku (300 ml) olivového nebo jiného oleje (ne extra panenského)

  • 2 lžíce citrónové šťávy (odpovídá šťávě z poloviny citrónu)

  • ½ lžičky mleté sušené hořčice

  • ½ lžičky soli

Postup

  • Všechny ingredience dejte do mísy a mixujte, dokud se nespojí v jednu konzistentní hmotu (cca 1-2 minuty).
  • Přendejte do sklenice a nechte vychladnout v lednici.
Výživové údaje*na 100 g
Energie733 kcal
Bílkoviny1,9 g
Sacharidy 0,5 g
Tuky80,4 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*