Domů » Nepečené raw brownies
Nepečené raw brownies (bez lepku, paleo, AIP, vegan)

Nepečené raw brownies

Na tento recept jsem upřímně opravdu pyšná. Když jsem připravovala svou nejnovější kuchařku Dezerty bez alergenů, věděla jsem, že v ní chci i nepečené raw brownies. Hledala jsem inspiraci na internetu a většina receptů obsahovala buď ořechová másla nebo se jednalo převážně o datle. Osobně používám ořechová másla při přípravě dalších receptů nerada, přijde mi to škoda a poměrně drahá záležitost (výjimkou je u mě kokosové máslo, které si snadno připravím doma a kokos je navíc levný). Stavět těsto čistě na datlích se mi také nechtělo, protože by na mě bylo už dost sladké.

Po pár pokusech se mi podařilo vytvořit recept na nepečené čokoládové brownies, které je za mě akorát sladké a naprosto jednoduché na přípravu. Navíc jsem ho ještě vylepšila čokoládovou polevou. Věřím, že si na něm pochutnají (nejen) milovníci čokoládových dezertů.

Stejně jako většina mých receptů, je toto raw brownies přirozeně bez lepku, bez mléčných výrobků a vhodné také při AIP eliminaci, ABKM (alergii na bílkovinu kravského mléka) či veganském způsobu stravování.

Nepečené raw brownies (bez lepku, paleo, AIP, vegan)

Kakaový prášek můžete použít samozřejmě jakýkoli. Já mám nejradši a vřele doporučuji nepražené raw kakao, které na rozdíl od kakaa prodávaného běžně v supermarketech neprošlo procesem pražení a bylo zpracováno při nízkých teplotách. Díky tomu má jednak světlejší barvu a jemnější chuť, ale především si zachovává více nutričních látek. V ČR je k dostání od více různých značek, pořídíte ho v prodejnách zdravé výživy nebo online.

A pokud nejste milovníky kakaa, nebo ho z nějakého důvodu nemůžete (ať už na něj máte alergii nebo se zrovna nacházíte v eliminační fázi autoimunitního protokolu (AIP)), můžete kakao nahradit 1:1 karobovým práškem. Jedná se o mleté sušené plody rohovníku obecného (tento strom můžete vidět růst i na území ČR) známé též jako svatojánský chléb. Karob dnes seženete i v supermarketech, nebo ho můžete objednat online. V nabídce se můžete setkat se světlým a tmavým karobem. Osobně doporučuji ten světlý, na mě je tmavý moc hořký.

Nepečené raw brownies (bez lepku, paleo, AIP, vegan)

Nepečené raw brownies (Bez lepku, Paleo, AIP, vegan)

Počet porcí

16 kousků

Příprava

15 minut

Vychladnutí

1 hodina

Suroviny

Tento recept na raw brownies je ukázkou z mé e-kuchařky DEZERTY BEZ ALERGENŮ. Všechny recepty obsažené v kuchařce jsou přirozeně bez běžných alergenů, tedy lepku, laktózy, vejec, ořechů, sójy a dalších. Zároveň jsou vhodné také při eliminační fázi autoimunitního protokolu.

Dezerty bez alergenů

V elektronické kuchařce Dezerty bez alergenů naleznete celkem 50 receptů na chutné zdravé dezerty neobsahující běžné alergeny, tedy lepek, laktózu, vejce, ořechy, sóju a další. Veškeré recepty zároveň splňují zásady paleo stravy a jsou vhodné i při AIP eliminaci, ABKM (alergii na bílkovinu kravského mléka) či veganském způsobu stravování. Kompletní seznam receptů včetně vybraných celých receptů naleznete v ukázce, kterou si můžete stáhnout zcela zdarma.

Postup

  • Všechny ingredience na těsto dáme do sekáčku a spojíme v jednu hmotu.
  • Hotové těsto natlačíme do formy vyložené pečícím papírem nebo potravinovou fólií. Můžeme použít i obyčejnou plastovou krabičku.
  • Ingredience na polevu dáme do misky a smícháme pomocí metličky. Poté rovnoměrně nalijeme/rozetřeme na těsto.
  • Hotové brownies dáme přibližně na hodinu ztuhnout do lednice.
  • Poté brownies vyndáme z formy a nakrájíme na jednotlivé kousky.
Výživové údaje* na 1 kousek
Energie 96 kcal
Bílkoviny 2,5 g
Sacharidy 8 g
Tuky 6,3 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*