Česnekové krevety

My Češi nemáme příliš ve zvyku zařazovat do jídelníčku mořské plody, což je velká škoda. Například krevety jsou velmi chutné a obsahují velké množství bílkovin, zdravých tuků, minerálů a antioxidantů a při tom jen málo kalorií. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na krevety s česnekem, které máte hotové během pár minut.

Jako příloha k česnekovým krevetám se hodí například cuketové špagety nebo květáková rýže.

Tento a další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin naleznete v e-knize, kterou si můžete stáhnout zde na webu zcela zdarma.

Věděli jste, že

I přes nízký obsah tuku obsahují krevety vysoké množství cholesterolu. Díky tomu se jim v minulosti spousta lidí vyhýbala. Studie z devadesátých let však ukázala, že mírná konzumace krevet nemá na hladinu cholesterolu v krvi vliv. Naopak pomáhá udržovat dobrý poměr mezi “špatným” LDL cholesteroelm a “dobrým” HDL cholesterolem v krvi, který patří mezi indikátory pro riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

zdroj
DE OLIVEIRA E SILVA, E R, C E SEIDMAN, J J TIAN, L C HUDGINS, F M SACKS a J L BRESLOW. Effects of shrimp consumption on plasma lipoproteins. The American Journal of Clinical Nutrition [online]. 1996, 64(5), 712-717 [cit. 2020-05-23]. DOI: 10.1093/ajcn/64.5.712. ISSN 0002-9165. Dostupné z: https://academic.oup.com/ajcn/article/64/5/712-717/4655304

Počet porcí

2

Příprava

5 minut

Vaření

5 minut

Suroviny

  • 300-400 g krevet

  • 4-5 stroužků česneku

  • 1 lžíce přepuštěného másla

  • 1 lžíce oleje na smažení

  • citrón

  • petržel

  • sůl

  • pepř

Postup

  • Na pánev dáme lžíci másla, lžíci oleje a prolisovaný nebo nadrobno nakrájený česnek.
  • Necháme minutu rozvonět, přidáme krevety, osolíme a hodně opepříme, ideálně čerstvě mletým pepřem.
  • Do pánve ještě vymačkáme šťávu z jednoho citrónu a pár minut osmahneme.
  • Nakonec přidáme nasekanou čerstvou petržel a promícháme.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 255 kcal
Bílkoviny 20,4 g
Sacharidy 2,9 g
Tuky 17,4 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*