Domů » Česnekové krevety
Česnekové krevety (Paleo, AIP, Whole30, Lowcarb, Keto, GAPS)

Česnekové krevety

My Češi nemáme příliš ve zvyku zařazovat do jídelníčku mořské plody, což je velká škoda. Například krevety jsou velmi chutné a obsahují velké množství bílkovin, zdravých tuků, minerálů a antioxidantů a při tom jen málo kalorií. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na krevety s česnekem, které máte hotové během pár minut.

Jako příloha k česnekovým krevetám se hodí například cuketové špagety nebo květáková rýže.

Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.

Whole30 recepty kuchařka

Věděli jste, že

I přes nízký obsah tuku obsahují krevety vysoké množství cholesterolu. Díky tomu se jim v minulosti spousta lidí vyhýbala. Studie z devadesátých let však ukázala, že mírná konzumace krevet nemá na hladinu cholesterolu v krvi vliv. Naopak pomáhá udržovat dobrý poměr mezi “špatným” LDL cholesteroelm a “dobrým” HDL cholesterolem v krvi, který patří mezi indikátory pro riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

zdroj
DE OLIVEIRA E SILVA, E R, C E SEIDMAN, J J TIAN, L C HUDGINS, F M SACKS a J L BRESLOW. Effects of shrimp consumption on plasma lipoproteins. The American Journal of Clinical Nutrition [online]. 1996, 64(5), 712-717 [cit. 2020-05-23]. DOI: 10.1093/ajcn/64.5.712. ISSN 0002-9165. Dostupné z: https://academic.oup.com/ajcn/article/64/5/712-717/4655304

Česnekové krevety (paleo, aip, whole30, low carb, keto, scd, gaps)

Počet porcí

2

Příprava

5 minut

Vaření

5 minut

Suroviny

  • 300-400 g krevet

  • 4-5 stroužků česneku

  • 1 lžíce oleje na smažení (například olivového nebo avokádového)

  • 1 lžíce másla nebo ghí / přepuštěného másla (vynechte při AIP eliminaci a přidejte lžíci oleje navíc)

  • citrón

  • petržel

  • sůl

  • pepř (vynechte při AIP eliminaci)

Postup

  • Na pánev dejte lžíci másla, lžíci oleje a prolisovaný nebo nadrobno nakrájený česnek.
  • Nechte minutu rozvonět, přidejte krevety, osolte a hodně opepřete, ideálně čerstvě mletým pepřem.
  • Do pánve ještě vymačkejte šťávu z jednoho citrónu a pár minut osmahněte.
  • Nakonec přidejte nasekanou čerstvou petržel a promíchejte.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 255 kcal
Bílkoviny 20,4 g
Sacharidy 2,9 g
Tuky 17,4 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*