Jak už jsme si ukázali u receptu na paštiku z krůtích jater, vyrobit domácí paštiku není nic složitého. Kromě rychlé přípravy na pánvi si snadno paštiku připravíme také v pomalém hrnci.
Paštika se skvěle hodí jako rychlá snídaně, nebo si ji můžete vzít na cesty. Stačí přidat čerstvou zeleninu a máte hotovo. Žádné pečivo není potřeba, přestože to pro spoustu lidí může být ze začátku zvláštní.

Na způsob přípravy vepřové paštiky v pomalém hrnci mě přivedl kamarád Miloš. Ten doporučuje paštiku vylepšit ještě přidáním 50 ml silného alkoholu (např. whisky nebo rum) do základu.
Aby vám paštika déle vydržela, můžete jednotlivé sklenice nejen zavařit, ale před zavařením na vrch paštiky ještě přidat vrstvu přepuštěného másla. Rozpuštěné ghí jednoduše nalijte na paštiku ve sklenici a nechte vychladnout.

cca 1 kg
10 minut
6 hodin
Suroviny
1 kg vepřových jater
0,5 kg tučného vepřového masa (například bůčku)
100 g sádla
2-3 stroužky česneku
1-2 lžičky soli
bylinky podle chuti (já používám čerstvý tymián)
Postup
- Játra a maso nakrájíme na menší kusy a dáme do nádoby pomalého hrnce.
- Přidáme ostatní ingredience a vaříme na stupni II 4 hodiny.
- Poté rozmačkáme a vaříme další 2 hodiny.
- Nakonec vše rozmixujeme a nandáme do sklenic, ve kterých skladujeme ideálně v lednici.
Výživové údaje* | na 100 g |
---|---|
Energie | 402 kcal |
Bílkoviny | 27,6 g |
Sacharidy | 2,4 g |
Tuky | 31,2 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.
