Domů » Vepřová paštika z pomalého hrnce
Vepřová paštika z pomalého hrnce (paleo, Whole30, AIP, keto, lowcarb, GAPS, SCD)

Vepřová paštika z pomalého hrnce

Jak už jsme si ukázali u receptu na paštiku z krůtích jater, vyrobit domácí paštiku není nic složitého. Kromě rychlé přípravy na pánvi si snadno paštiku připravíme také v pomalém hrnci.

Paštika se skvěle hodí jako rychlá snídaně, nebo si ji můžete vzít na cesty. Stačí přidat čerstvou zeleninu a máte hotovo. Žádné pečivo není potřeba, přestože to pro spoustu lidí může být ze začátku zvláštní.

Vepřová paštika z pomalého hrnce (paleo, Whole30, AIP, keto, lowcarb, GAPS, SCD)

Na způsob přípravy vepřové paštiky v pomalém hrnci mě přivedl kamarád Miloš. Ten doporučuje paštiku vylepšit ještě přidáním 50 ml silného alkoholu (např. whisky nebo rum) do základu.

Aby vám paštika déle vydržela, můžete jednotlivé sklenice nejen zavařit, ale před zavařením na vrch paštiky ještě přidat vrstvu přepuštěného másla. Rozpuštěné ghí jednoduše nalijte na paštiku ve sklenici a nechte vychladnout.

Vepřová paštika z pomalého hrnce (paleo, Whole30, AIP, keto, lowcarb, GAPS, SCD)

Množství

cca 1 kg

Příprava

10 minut

Vaření

6 hodin

Suroviny

  • 1 kg vepřových jater

  • 0,5 kg tučného vepřového masa (například bůčku)

  • 100 g sádla

  • 2-3 stroužky česneku

  • 1-2 lžičky soli

  • bylinky podle chuti (já používám čerstvý tymián)

Postup

  • Játra a maso nakrájíme na menší kusy a dáme do nádoby pomalého hrnce.
  • Přidáme ostatní ingredience a vaříme na stupni II 4 hodiny.
  • Poté rozmačkáme a vaříme další 2 hodiny.
  • Nakonec vše rozmixujeme a nandáme do sklenic, ve kterých skladujeme ideálně v lednici.
Výživové údaje* na 100 g
Energie 402 kcal
Bílkoviny 27,6 g
Sacharidy 2,4 g
Tuky 31,2 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*