Domů » VÁNOČNÍ CUKROVÍ nové aktualizované vydání
kuchařka vánoční cukroví

VÁNOČNÍ CUKROVÍ
nové aktualizované vydání

Období před Vánoci patří k jedněm z mých neoblíbenějších v roce. Užívám si vymýšlení a shánění dárků pro své nejbližší, chystání výzdoby a přípravu cukroví. Už jako malá holka jsem každý rok před Vánoci připravovala vánoční cukroví se svou babičkou. Náš rekord byl 16 druhů cukroví. Ne náhodou i v mé kuchařce naleznete recepty celkem na 16 druhů vánočního cukroví, zahrnujících jak tradiční druhy (linecké, vosí hnízda, vanilkové rohlíčky, perníčky a další), tak některé méně tradiční cukroví. Při tvorbě receptů na klasické cukroví jsem vycházela právě z osvědčených receptů mé babičky. Každý recept, který v této kuchařce najdete, jsem minimálně třikrát vyzkoušela, abych dosáhla té nejlepší chuti i konzistence. Doufám, že vám mé cukroví bude chutnat stejně jako mně a mé rodině.

Použité suroviny

Recepty v této kuchařce jsou tvořeny především z minimálně průmyslově upravených surovin a neobsahují rafinovaný cukr. Jako sladidlo používám nejradši med nebo javorový sirup. Vy však můžete použít jakékoli jiné vaše oblíbené sladidlo, počítejte vždy však s jinou sladivostí a někdy i konzistencí výsledného cukroví. Pokud chcete použít klasický bílý cukr, doporučuji použít místo medu stejné množství cukru krystal a místo javorového sirupu stejné množství cukru moučka, v obou případech v poměru 1:1 na gramy, nikoli na objem.

U většiny receptů uvádím více možných variant, z nichž minimálně jedna je vždy bezlepková. Konkrétně jsem při vytváření receptů používala špaldovou hladkou mouku (mám ji chuťově raději než klasickou, se kterou je zaměnitelná v poměru 1:1), ovesnou mouku bez lepku (tu si můžete snadno připravit sami doma namletím ovesných vloček najemno), rýžovou mouku, pohankovou mouku, čirokovou, tapiokovou mouku a mandlovou mouku (tu můžete v případě alergie na ořechy zaměnit 1:1 za mouku z tygřích ořechů). Ne všechny recepty bylo však možné připravit ze všech uvedených mouk, proto u každého recepty naleznete ty varianty, které se mi chuťově i konzistencí osvědčily.

Z mléčných výrobků používám pro přípravu vánočního cukroví pouze máslo, které můžete pro verzi bez laktózy zaměnit za máslo přepuštěné (ghí), případně kokosový olej. Pokud je do receptu potřeba mléko, je na vás, které použijete, může být i rostlinné.

Zároveň se snažím, aby všechny mé recepty byly jednoduché na přípravu a sestaveny z dostupných surovin, které seženete v běžných supermarketech nebo prodejnách zdravé výživy. Pokud hledáte internetový obchod, kde pohodlně seženete všechny potřebné suroviny na jednom místě a za přívětivou cenu, doporučuji grizly.cz.

Na jaké recepty se můžete těšit?

V mé kuchařce Vánoční cukroví naleznete recept na brusinkové kuličky, datlové kuličky, kakaové ořechy, kokosky, kokosové kuličky, košíčky, linecké cukroví, marokánky, měkké zázvorové sušenky, nepečené ořechové řezy, perníčky, pracny, sušené švestky s mandlemi, švestkovo-makové kuličky, vanilkové rohlíčky a vosí hnízda. Všechny recepty si můžete připravit také ve verzi bez lepku a bez laktózy. Zároveň vždy alespoň jedna z možných verzí receptu splňuje pravidla paleo stravy (více informací o paleo stravě zde).

Kuchařku jsem doplnila také o některé základní recepty, abyste měli vše potřebné na jednom místě. Většinu z těchto surovin si můžete sice koupit již hotové, ale přípravou vlastních jednak ušetříte spoustu peněz a druhak máte pod kontrolou složení. Volba je samozřejmě na vás.

Kompletní seznam receptů včetně vybraných celých receptů naleznete v ukázce, kterou si můžete stáhnout zcela zdarma.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*